Home » Știință » Telescopul Hubble dezvăluie o galaxie cu un trecut exploziv

Telescopul Hubble dezvăluie o galaxie cu un trecut exploziv

Telescopul Hubble dezvăluie o galaxie cu un trecut exploziv
Credit ESA/Hubble & NASA, C. Kilpatrick
Publicat: 21.11.2023

O nouă imagine a telescopului spațial Hubble al NASA prezintă galaxia spirală NGC 941, care se află la aproximativ 55 de milioane de ani-lumină de Pământ.

Camera avansată pentru observații (ACS) a lui Hubble a colectat datele care au creat această imagine. NGC 941 este, fără îndoială, atracția principală din această vedere; cu toate acestea, galaxia cu aspect încețoșat nu a fost motivul care a dus la colectarea datelor.

Această distincție aparține unui eveniment astronomic care a avut loc în galaxie cu ani înainte: supernova SN 2005ad.

Locația acestei supernove estompate a fost observată ca parte a unui studiu al supernovelor multiple bogate în hidrogen, cunoscute și sub numele de supernove de tip II, pentru a înțelege mai bine mediile în care au loc anumite tipuri de supernove.

NGC 941 se află la aproximativ 55 de milioane de ani-lumină de Pământ

În timp ce studiul a fost realizat de astronomi profesioniști, SN 2005ad în sine își datorează descoperirea unui distins astronom amator pe nume Kōichi Itagaki, care a descoperit peste 170 de supernove.

Acest lucru ar putea ridica întrebarea cum de un astronom amator a putut detecta ceva de genul unui eveniment de supernovă înaintea astronomilor profesioniști care au acces la telescoape precum Hubble.

Cele mai multe evenimente astronomice se petrec în intervale de timp care eclipsează durata de viață a oamenilor, dar exploziile supernovelor sunt extraordinar de rapide, apărând foarte brusc și apoi luminându-se și atenuându-se pe parcursul unei perioade de câteva zile sau săptămâni, scrie NASA.

Exploziile supernovelor sunt extraordinar de rapide

Un alt aspect este timpul – datele obținute în urma unor observații de câteva ore cu telescoape precum Hubble pot dura săptămâni, luni sau, uneori, chiar ani pentru a fi procesate și analizate.

Astronomii amatori pot petrece mult mai mult timp observând în mod activ cerul și, uneori, dispun de sisteme extrem de impresionante de telescoape, computere și software pe care le pot utiliza.

După ce a fost raportată descoperirea SN 2005ab, astronomii profesioniști au putut să o urmărească cu studii spectroscopice și să o confirme ca fiind o supernovă de tip II. Un astfel de studiu nu ar fi fost posibil fără o bibliotecă bogată de supernove catalogate, construită cu ajutorul ochilor ageri ai astronomilor amatori.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Telescopul Webb dezvăluie noi structuri în una dintre cele mai renumite supernove

Misterul unei supernove. O explozie gigantică din Univers dezvăluie secrete despre viața stelelor

Cercetătorii chinezi au obținut șablonul complet al supernovei de tip la

Urmele unei supernove care a avut loc în urmă cu 32 de ani, descoperite de către astronomi

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase