Home » Știință » Un lucru îngrozitor se întâmplă cu unghiile astronauților, după o plimbare în spațiu

Un lucru îngrozitor se întâmplă cu unghiile astronauților, după o plimbare în spațiu

Publicat: 03.12.2023

Zborul în spațiu face ravagii în corpul uman. Există pierderi de densitate osoasă și musculară. Există probleme de vedere din cauza excesului de lichid din creier; fără gravitație, umezeala corporală este liberă să plutească în interior, fără nici o limită.

Și, într-un aspect deosebit de grotesc al zborurilor spațiale, după ce efectuează o ieșire în spațiu, unui număr surprinzător de astronauți se confruntă cu pierderea unghiilor.

Termenul tehnic este onicoliză, iar problema pare să aibă mult mai mult de-a face cu presiunea atmosferică decât cu gravitația.

În spațiu, există foarte, foarte puțină presiune ambientală, ceea ce nu este foarte bine pentru corpul uman. Pentru a fi cât mai în siguranță în timp ce efectuează ieșirile, costumul spațial al unui astronaut trebuie să fie presurizat. Dar când vine vorba de mâini, acest lucru devine o problemă, scrie ScienceAlert.

Problema are de-a face cu presiunea atmosferică, nu cu gravitația

„Leziunile la mâini sunt frecvente în rândul astronauților care se antrenează pentru activități extravehiculare”, a scris o echipă condusă de epidemiologul Jacqueline Charvat de la Wyle Laboratories într-un articol de conferință din 2015.

„Atunci când mănușile sunt presurizate, acestea restricționează mișcarea și creează puncte de presiune în timpul sarcinilor, ceea ce duce uneori la durere, oboseală musculară, abraziuni și, ocazional, leziuni mai grave, cum ar fi onicoliza. Leziunile provocate de mănuși, atât anecdotice, cât și înregistrate, au fost raportate în timpul antrenamentelor și zborurilor EVA în mod persistent de-a lungul istoriei NASA, indiferent de misiune sau de modelul mănușilor”.

O ieșire în spațiu poate fi o zi destul de lungă – cea mai lungă înregistrată vreodată a fost de 8 ore și 56 de minute. Este o perioadă lungă de timp pentru a purta mănuși care pot provoca și agrava leziunile mâinilor.

Zborul în spațiu face ravagii în corpul uman

Mâinile sunt destul de importante, mai ales dacă efectuați sarcini manuale în afara stației spațiale care nu pot fi făcute în alt mod. După cum au observat Charvat și echipa sa, aceasta pare să apară indiferent de designul mănușii. Iar descoperirea a ceea ce cauzează exact problema s-a dovedit surprinzător de dificilă

În 2010, o echipă de cercetători a studiat 232 de leziuni ale mâinilor raportate de astronauți și a descoperit o corelație semnificativă între lățimea și circumferința articulațiilor metacarpofalangiene ale astronauților – adică articulațiile din partea de sus a pumnului, unde se întâlnesc palma și degetele – și riscul de rănire a acestora.

Studiul lor a sugerat că mănușile din costumul spațial limitează mobilitatea acestor articulații, ceea ce pune mai multă presiune asupra degetelor, ceea ce duce la reducerea fluxului sanguin, la deteriorarea țesuturilor și la onicoliză.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Vești proaste pentru astronauți! Misiunile în spațiul îndepărtat ar cauza disfuncție erectilă

O geantă cu scule scăpată de astronauții ISS poate fi văzută de pe Pământ chiar și fără echipament special

Astronauții Artemis vor revoluționa fotografia pe Lună cu cea mai performantă cameră de până acum

Adevărata vârstă a Lunii, dezvăluită cu mostrele aduse de astronauții Apollo 17 pe Pământ

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase