Home » Știință » O navă spațială a Chinei, urmată îndeaproape de 6 „ajutoare” misterioase

O navă spațială a Chinei, urmată îndeaproape de 6 „ajutoare” misterioase

Publicat: 22.12.2023

Misiunea de testare pentru nava spațială robotică a Chinei continuă să provoace speculații după plasarea în orbită a șase obiecte mici, denumite „ajutoare” de către observatorii amatori.

Cunoscută sub numele de Shenlong, „dragon divin” în limba chineză, nava spațială robotică a Chinei a fost lansată de la Centrul de Lansare a Sateliților Jiuquan pe 14 decembrie, aflată în vârful unei rachete Long March 2F, înainte de a ajunge pe o orbită joasă similară cu cea a misiunilor de testare anterioare din septembrie 2020 și august 2022.

Obiecte neidentificate au fost urmărite în urma navetei spațiale și în timpul acestor misiuni anterioare, Andrew Jones, de la SpaceNews, speculând că ar putea fi „sateliți inspectori” destinați urmăririi vehiculului de testare, potențial pentru a-l ajuta în revenirea în siguranță la suprafața Pământului.

Nava spațială robotică a Chinei are 6 sateliți însoțitori

Pe baza emisiilor lor radio, este probabil ca aceste obiecte să fie mici sateliți Banxing dezvoltați de chinezi și utilizați anterior pentru a transmite imagini ale altor nave spațiale, scrie Science Alert.

La patru zile după ce a fost lansată, Shenlong a plasat în orbită șase obiecte proprii, desemnate cu literele de la A până la F de către comunitatea de urmărire a sateliților.

Astronomul amator Scott Tilley le-a numit pe aceste obiecte drept „ajutoare misterioase”. După cum i-a explicat el lui Brett Tingley, de la Space.com, emisiile de la fiecare dispozitiv prezintă o combinație de semnale, dintre care doar unele transportă informații, în cantități mici.

„Emisia obiectului A amintește de semnalele anterioare ale navetei spațiale chinezești în sensul că semnalul este modulat cu o cantitate limitată de date”, a declarat Tilley.

În schimb, obiectele D și E au prezentat semnale fără nicio informație, emisiile lor părând a acționa ca spații rezervate. Spre deosebire de misiunile anterioare, semnalele sunt intermitente, ceea ce înseamnă că observatorii de la sol ar trebui să lucreze împreună timp de mai multe zile pentru a obține destule detalii.

Pare că cele mai mari națiuni spațiale își ascut cuțitele

Cu toate că recunoaște că observatorii de sateliți ar putea să fi ratat semnale în misiunile anterioare dacă acestea, de asemenea, au fost scurte, Tilley este convins că această misiune este puțin diferită.

„Un lucru la care ar trebui să fim atenți sunt întâlnirile apropiate dintre obiectul A și obiectele D și E. D și E se află în orbite destul de eliptice, în timp ce A se află într-o orbită aproape circulară”, a spus el.

În timp ce astronomii amatori din întreaga lume își împărtășesc teoriile cu privire la ceea ce ar putea face naveta spațială misterioasă a Chinei, SUA urmăresc cu siguranță cu atenție, având interesele lor proprii.

Naveta spațială experimentală X-37B a Boeing are multe în comun cu Shenlong a Chinei, nu în ultimul rând fiind secretomania cu privire la dezvoltare.

Există puține detalii despre scopul sau capacitățile sale în această etapă, începând ca parte a proiectului NASA X-37 la sfârșitul secolului trecut înainte de a deveni un proiect al Departamentului Apărării al SUA în 2004.

Cu o altă misiune de testare X-37B în lucru pentru 28 decembrie, nu există îndoială că cele două dintre cele mai mari națiuni spațiale urmăresc cu atenție jucăriile noi ale celeilalte, în timp ce își păstrează secretele bine păzite, lăsând restul lumii să ghicească ce se întâmplă deasupra.

Vă recomandăm să citiți și:

De ce sunt obiectele din spațiu rotunde?

Planeta pe care plouă cu nisip, dezvăluită de un telescop al NASA

Nebuloasa Cap de Cal, așa cum nu ai mai văzut-o niciodată

Două dintre cele mai îndepărtate galaxii observate vreodată, descoperite cu Telescopul Webb

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase