Home » Știință » Timpul petrecut în fața ecranelor ar putea avea un efect surprinzător asupra copiilor

Timpul petrecut în fața ecranelor ar putea avea un efect surprinzător asupra copiilor

Publicat: 29.01.2024

Deși timpul petrecut în fața ecranelor poate fi inofensiv, acesta este totuși plin de capcane. De exemplu, ecranele îi pot tenta pe copii să renunțe la activitatea fizică și la jocul imaginativ și, dacă sunt folosite în exces, pot împiedica dezvoltarea unor abilități esențiale, cum ar fi autoreglarea emoțională.

Potrivit unui nou studiu, timpul petrecut în fața ecranelor de către bebeluși și copii mici este, de asemenea, legat de un risc suplimentar pe care mulți părinți s-ar putea să nu-l fi luat în considerare: dezvoltarea unor comportamente atipice de procesare senzorială.

Copiii care au petrecut mai mult timp uitându-se la televizor sau la alte videoclipuri înainte de vârsta de 2 ani au fost mai predispuși să dezvolte aceste comportamente atipice înainte de vârsta de 3 ani, raportează autorii studiului.

Comportamentele includ „căutarea de senzații” și „evitarea senzațiilor” – atunci când un copil caută o stimulare senzorială mai intensă sau, respectiv, este mai reticent la senzații intense – precum și un răspuns mai lent la stimuli.

Comportamentele de acest gen pot oferi indicii despre abilitățile de procesare senzorială ale unui copil, sau despre capacitatea corpului lor de a interpreta inputul senzorial și de a produce un răspuns adecvat, notează cercetătorii.

Un risc suplimentar pe care mulți părinți s-ar putea să nu-l fi luat în considerare

Studiul a utilizat date din US National Children’s Study, un studiu de cohortă, conceput pentru a investiga influențele mediului asupra sănătății și dezvoltării copiilor.

Deși Institutele Naționale de Sănătate din SUA au anulat NCS mai devreme decât era planificat, în 2014, datele fuseseră deja colectate de la aproximativ 5.000 de copii, notează autorii noului studiu.

Acestea includ date despre expunerea la ecrane a bebelușilor și a copiilor mici la vârstele de 12, 18 și 24 de luni, mulți dintre părinții sau îngrijitorii acestora completând ulterior și Infant/Toddler Sensory Profile, un chestionar conceput pentru a face lumină asupra abilităților de procesare senzorială ale copiilor mici.

Noul studiu s-a bazat pe răspunsurile celor care se ocupă de îngrijirea a 1.471 de copii înregistrate între 2011 și 2014.

Pentru copiii de 1 an, orice timp petrecut în fața ecranului în primul an – spre deosebire de niciunul – a fost asociat cu o probabilitate cu 105% mai mare de a prezenta mai târziu comportamente senzoriale ridicate în loc de comportamente senzoriale tipice legate de înregistrarea scăzută la 33 de luni.

Dezvoltarea unor comportamente atipice de procesare senzorială

Pentru copiii de 18 luni, fiecare oră suplimentară de timp petrecută în fața ecranului pe zi a fost asociată cu o probabilitate cu 23 la sută mai mare de a prezenta mai târziu comportamente senzoriale ridicate legate de evitarea senzațiilor și de înregistrare scăzută la 33 de luni.

Iar în rândul copiilor de 2 ani, fiecare oră suplimentară de timp petrecut zilnic în fața ecranului a fost asociată cu o probabilitate cu 20% mai mare de a prezenta comportamente crescute de căutare de senzații, sensibilitate senzorială și evitare a senzațiilor în următorul an, a constatat studiul.

Cercetătorii spun că rezultatele lor indică timpul petrecut în fața ecranului ca fiind un factor semnificativ, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă există o relație de cauzalitate, scrie ScienceAlert.

Având în vedere legăturile găsite în acest studiu, autorii acestuia spun că aceste comportamente atipice de procesare senzorială pot face parte din domeniul problemelor de sănătate legate de timpul petrecut în fața ecranelor pentru copiii mici, inclusiv probleme de somn, întârzieri de limbaj, probleme de comportament și tulburări de spectru autist.

Vă recomandăm să mai citiți și:

A fost creat lemnul transparent pentru ecrane de telefoane și ferestre

Imaginea virală, descoperită pe ecranul unui telefon pierdut la schi în Australia

Clark Gable: „Ceea ce văd oamenii pe ecran sunt chiar eu”

Capturile de ecran vor fi interzise pe WhatsApp. Când intră în vigoare măsura?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase