Home » Știință » O metodă incredibilă de a extrage aurul din electronice vechi

O metodă incredibilă de a extrage aurul din electronice vechi

Publicat: 09.03.2024

O echipă de cercetători de la ETH Zurich (Elveția) a făcut o descoperire despre care afirmă că ar putea transforma reciclarea deșeurilor electronice într-o adevărată mină de aur. Cum am putea extrage aurul din electronice vechi?

Cercetătorii au conceput o metodă inovatoare pentru extragerea metalelor prețioase din deșeurile electronice, o metodă durabilă bazată pe un produs secundar al industriei alimentare. Și aceasta este și destul de profitabilă. Echipa sugerează că, pentru fiecare dolar cheltuit, ar putea obține aur în valoare de 50 de dolari.

Cel mai important, spun ei, este că e un proces incredibil de prietenos cu mediul. Echipa a descoperit că bureții de proteină fibrilară, realizați din produse secundare bogate în proteine provenite din producția de brânză, pot fi utilizați pentru a extrage aurul din electronice vechi.

„Faptul pe care îl iubesc cel mai mult este că folosim un produs secundar al industriei alimentare pentru a obține aur din deșeurile electronice. Nu poți obține ceva mai sustenabil decât atât!”, a declarat coautorul și profesorul Raffaele Mezzenga, de la ETH Zurich.

O metodă foarte profitabilă de a scoate aurul din electronice vechi

După cum este detaliat într-un nou studiu publicat în revista Advanced Materials, echipa a reușit să recupereze o pepită de aur de 450 de miligrame de 22 de carate din doar 20 de plăci de bază de la computere vechi.

Pentru a realiza acest lucru, echipa a denaturat proteinele din zer în condiții acide și la temperaturi ridicate pentru a crea o pastă de nanofibrile de proteine. Au uscat apoi acest gel pentru a forma un burete.

După dizolvarea părților metalice ale celor 20 de plăci de bază și ionizarea acestora într-o baie, au plasat buretele în soluție pentru a atrage ionii de aur. Prin încălzirea buretelui, echipa a redus ionii colectați în fulgi și i-a topit în mici pepite de aur, scrie Futurism.

Un pas benefic pentru reciclare

Această pepită de 450 de miligrame era formată din 91% aur și 9% cupru. La prețurile actuale per uncie, asta înseamnă aproximativ 33 de dolari în aur. Potrivit echipei, costurile de energie reprezintă doar a cincizecea parte din valoarea aurului care poate fi recuperat, făcând acest proces incredibil de profitabil dacă este extins la scară mare.

Acum, cercetătorii caută modalități de a-și promova ideea și de a găsi alte produse secundare bogate în proteine care ar putea fi transformate în bureți.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), deșeurile electronice sunt cea mai rapidă creștere a fluxului deșeurilor solide din lume, milioane de dispozitive electrice fiind abandonate și aruncate. Fără o reciclare corespunzătoare, aceste deșeuri nu sunt doar extrem de dăunătoare pentru mediu, ci pot fi și toxice pentru oameni.

Pe scurt, stimularea reciclării deșeurilor electronice poate fi doar benefică.

Vă recomandăm să citiți și:

Bacteriile din adâncul Pământului pot transforma dioxidul de carbon în cristale

De ce unii oameni neagă existența schimbărilor climatice?

Cercetătorii vor să modifice virusuri pentru a lupta cu schimbările climatice

Test de cultură generală. Ce lichid poate topi perlele?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase