Home » Natură » Cercetătorii vor să modifice virusuri pentru a lupta cu schimbările climatice

Cercetătorii vor să modifice virusuri pentru a lupta cu schimbările climatice

Publicat: 25.02.2024

Cercetătorii vor să modifice virusuri din apa oceanului și din gheața arctică pentru a contribui la capturarea emisiilor de carbon.

După cum explică un comunicat de presă despre noua cercetare al Universității de Stat din Ohio (OSU, din SUA), cercetătorii vor să modifice virusuri care ar putea ajuta la diminuarea celor mai grave efecte ale schimbărilor climatice, unele pentru prin capturarea carbonului în apă de mare și altele pentru oprirea scurgerii metanului din permafrostul care se topește.

Plecând de la cercetări din 2016 care au descoperit virusuri care facilitează efectul de absorbție a carbonului în ocean, microbiologul Matthew Sullivan, de la OSU, și colegii săi utilizează acum modele de Inteligență Artificială și secvențierea genomului pentru a identifica virusuri cu ceea ce se numește „metabolism subacvatic al carbonului”, adică mecanisme de a consuma carbon.

Cercetătorii vor să modifice virusuri care să absoarbă carbon

Oceanele absorb carbonul și asta ne protejează împotriva schimbărilor climatice. CO2 este absorbit ca gaz, iar conversia sa în carbon organic este dictată de microorganisme”, a explicat Sullivan în timpul prezentării cercetării în cadrul convenției din Denver a American Association for the Advancement of Science.

El și colegii săi, printre care se numără profesoara asociată de microbiologie Virginia Rich, de la OSU, și Damien Eveillard, de la consorțiul Tara Oceans, au identificat 128 de virusuri care conțin genele căutate, un număr care l-a „șocat” pe Sullivan, a declarat el în timpul conferinței.

Având în vedere că echipa examinează medii și mecanisme țintă foarte diferite, unele care captează carbonul în ocean și altele care împiedică eliberarea metanului din permafrost, echipa de cercetare caută virusuri care pot „regla” sau „diminua” eliberarea acestor poluanți.

Cât de multe lucruri pot face virusurile modificate?

Cu ajutorul unui nou sistem AI creat de Eveillard, cercetătorii studiază acum dacă oamenii ar putea manipula biomul oceanului pentru a contribui la atenuarea schimbărilor climatice; cu toate acestea, modificarea genetică a vieții marine ar putea veni cu propriile sale probleme.

De fapt, modelarea metabolică comunitară, așa cum este numit sistemul lui Eveillard, are drept scop investigarea oricăror consecințe potențiale nedorite pe care bio-hackingul oceanelor le-ar putea crea.

În ciuda factorilor de risc, echipa examinează, de asemenea, dacă astfel de manipulări genetice ar putea ajuta la bio-ingineria microbiomului uman, influențând tot, de la arsuri și până la bebeluși născuți din mame seropozitive cu HIV, a explicat microbiologul de la OSU în timpul prezentării sale.

„Scopul general este de a direcționa microbiomul către ceva util”, a spus Sullivan în timpul discursului său, citat de Futurism.

Vă recomandăm să citiți și:

Circulația Oceanului Atlantic se apropie de un punct „devastator”, indică un nou studiu

Test de cultură generală. Câte ere glaciare au fost pe Pământ?

Copacii se chinuie „să respire” și să stocheze CO2 pe măsură ce clima se încălzește

Seceta din pădurea amazoniană, evenimentul climatic devastator din 2023

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase