Home » Știință » Plasticul a ajuns până și în arterele înfundate ale oamenilor

Plasticul a ajuns până și în arterele înfundate ale oamenilor

Publicat: 11.03.2024

Plasticul se găsește acum pretutindeni, fragmente microscopice fiind depistate în mai multe organe majore ale corpului uman, inclusiv în placentă și, mai nou, în plăcile de la arterele înfundate.

Având în vedere cât de ușor se infiltrează particulele microscopice în țesuturile noastre, este vital să învățăm exact ce fel de riscuri ar putea reprezenta acestea pentru sănătatea noastră.

Cercetătorii au studiat efectele microplasticelor în mini-replici ale organelor umane și la șoareci pentru a avea o idee despre cum ar putea afecta corpul uman. Cu toate acestea, concentrațiile de microplastice utilizate în aceste studii ar putea să nu reflecte expunerea reală a oamenilor și există puține studii efectuate pe oameni, scrie Science Alert.

Acum, un mic studiu realizat în Italia a descoperit fragmente de microplastice în depozitele de grăsime eliminate chirurgical de la pacienți care au avut o intervenție pentru a le deschide arterele înfundate.

Plăcile de la arterele înfundate pot fi îndepărtate printr-o procedură numită endarterectomie carotidiană pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral în viitor.

Plasticul a ajuns până și în plăcile de la arterele înfundate

Echipa din spatele acestui studiu, condusă de Raffaele Marfella, cercetător medical la Universitatea din Campania (Italia), s-a întrebat cum se compară riscul de accident vascular cerebral (precum și cele de atac de cord și de deces) între pacienții care aveau microplastice în plăcile lor și cei care nu aveau.

Urmărind 257 de pacienți timp de 34 de luni, cercetătorii au descoperit că aproape 60% dintre aceștia aveau cantități măsurabile de polietilenă în plăcile de la arterele înfundate de grăsime, iar 12% aveau și policlorură de vinil (PVC) în depozitele de grăsime extrase.

PVC există sub formă rigidă și flexibilă și este folosit pentru a fabrica conducte de apă, sticle de plastic, pardoseli și ambalaje. Polietilena este cel mai frecvent plastic produs, utilizat pentru pungi de plastic, filme și sticle.

Având în vedere că microplasticele au fost găsite anterior în fluxul de sânge al oamenilor, cercetătorii erau destul de îngrijorați de sănătatea inimii. Studiile de laborator sugerează că microplasticele pot declanșa inflamații și stres oxidativ în celulele inimii și pot afecta funcționarea inimii, modifica ritmul cardiac și provoca cicatrizarea inimii la animale precum șoarecii.

Ce probleme de sănătate pot produce microplasticele?

„Datele observaționale din studiile de expunere ocupațională sugerează un risc crescut de boli cardiovasculare la persoanele expuse la poluarea legată de plastic, cum ar fi policlorura de vinil, față de cel observat în populația generală”, scriu Marfella și colegii săi.

În studiu, pacienții cu microplastice în plăci aveau de 4,5 ori mai multe șanse să fi avut un accident vascular cerebral, un atac de cord non-fatal sau să fi murit din orice cauză după 34 de luni decât persoanele care nu aveau microplastice detectabile în plăcile eliminate de chirurgi.

Cantitatea de microplastice, și chiar particulele mai mici numite nanoplastice, au fost măsurate utilizând o tehnică numită piroliză-cromatografie gaz-spectrometrie de masă, și prezența lor a fost confirmată utilizând o altă metodă, analiza izotopilor stabili, care poate distinge între carbonul țesuturilor umane și cel al plasticelor realizate din petrol.

Microplasticele erau vizibile și la microscoape puternice: cercetătorii au observat fragmente de plastic cu margini zimțate în interiorul celulelor imunitare numite macrofage și în interiorul plăcilor grase. Examinând mostrele de țesut, echipa a găsit și niveluri mai ridicate de markeri inflamatori la pacienții cu microplastice în plăci.

Ce informații noi oferă plasticul din plăcile de la arterele înfundate?

Trebuie avut în vedere, totuși, faptul că un studiu observațional ca acesta nu poate concluziona definitiv că microplasticele cauzează efectele ulterioare la nivelul inimii; doar că există o asociere. Studiul nu a luat în considerare și alți factori de risc pentru bolile cardiovasculare, precum fumatul, inactivitatea fizică și poluarea aerului.

„Chiar dacă nu știm ce alte expuneri ar fi putut contribui la rezultatele nefavorabile din rândul pacienților din acest studiu, descoperirea microplasticelor și a nanoplasticelor în țesutul plăcilor este în sine o descoperire revoluționară care ridică o serie de întrebări urgente”, cum ar fi cum să reducem expunerea, scrie pediatrul, medicul de sănătate publică și epidemiologul Philip J. Landrigan, de la Boston College.

Producția de plastic a explodat în ultimele două decenii, doar o fracțiune din acest material fiind reciclată, și totuși ratele bolilor cardiovasculare au scăzut în unele părți ale lumii, așa că sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege legătura dintre cele două.

Studiul a fost publicat în New England Journal of Medicine.

Vă recomandăm să citiți și:

Grăsimea abdominală poate afecta sănătatea creierului persoanelor cu risc crescut de Alzheimer

Oamenii de știință au dezvoltat un instrument pentru a dezvălui cine este expus la riscul de burnout

Cum ar putea un smartwatch să trateze depresia?

Cum ia creierul decizii?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase