Home » Știință » Oamenii de știință au descoperit că sistemul imunitar al ficatului poate să mănânce „colesterolul rău”

Oamenii de știință au descoperit că sistemul imunitar al ficatului poate să mănânce „colesterolul rău”

Oamenii de știință au descoperit că sistemul imunitar al ficatului poate să mănânce „colesterolul rău”
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 25.03.2024

Un nou studiu realizat de Karolinska Institutet din Suedia arată că celulele imunitare din ficat reacționează la un nivel ridicat de colesterol și consumă excesul de colesterol care, în caz contrar, ar putea provoca deteriorarea arterelor.

Descoperirile, publicate în Nature Cardiovascular Research, sugerează că răspunsul la apariția aterosclerozei începe în ficat.

Colesterolul este un tip de grăsime care este esențial pentru multe funcții din organism, cum ar fi fabricarea hormonilor și a membranelor celulare. Cu toate acestea, prea mult colesterol în sânge poate fi dăunător, deoarece se poate lipi de pereții arterelor și poate forma plăci care îngustează sau blochează fluxul sanguin.

Acest lucru are ca rezultat boala cardiovasculară aterosclerotică, cauza principală care stă la baza atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale și principala cauză de deces la nivel mondial.

Principala cauză de deces la nivel mondial

În cadrul studiului actual, cercetătorii au dorit să înțeleagă modul în care diferite țesuturi din organism reacționează la niveluri ridicate de LDL, numit și ,,colesterol rău”, în sânge. Pentru a testa acest lucru, ei au creat un sistem prin care puteau crește rapid colesterolul din sângele șoarecilor.

,,În esență, am vrut să detonăm o bombă de colesterol și să vedem ce se întâmplă în continuare”, spune Stephen Malin, autorul principal al studiului și cercetător principal la Departamentul de Medicină, Solna, Karolinska Institutet.

,,Am constatat că ficatul a răspuns aproape imediat și a eliminat o parte din excesul de colesterol”.

Cu toate acestea, nu celulele hepatice tipice au răspuns, ci un tip de celule imunitare numite celule Kupffer, cunoscute pentru că recunosc substanțele străine sau dăunătoare și le mănâncă. Descoperirea făcută la șoareci a fost validată și pe mostre de țesut uman.

Mai multe organe ar putea fi afectate de „colesterolul rău”

,,Am fost surprinși să vedem că ficatul pare să fie prima linie de apărare împotriva excesului de colesterol și că celulele Kupffer erau cele care își făceau treaba”, spune Stephen Malin. ,,Acest lucru arată că sistemul imunitar al ficatului este un jucător activ în reglarea nivelului de colesterol și sugerează că ateroscleroza este o boală sistemică și afectează mai multe organe, nu doar arterele.”

Cercetătorii speră că, prin înțelegerea modului în care ficatul și alte țesuturi comunică între ele după ce au fost expuse la un nivel ridicat de colesterol, vor putea găsi noi modalități de prevenire sau de tratare a bolilor cardiovasculare și hepatice, scrie EurekAlert.

,,Următorul nostru pas este să analizăm modul în care alte organe răspund la excesul de colesterol și cum interacționează cu ficatul și cu vasele de sânge în ateroscleroză”, spune Stephen Malin. ,,Acest lucru ne-ar putea ajuta să dezvoltăm strategii mai holistice și mai eficiente pentru a combate această boală comună și mortală.”

Vă mai recomandăm să citiți și:

A fost creat un vaccin care scade colesterolul cu 30%

O pastilă poate reduce nivelurile de colesterol cu 60%

Colesterolul ar putea fi una dintre cauzele demenței

Colesterolul produs în creier pare să joace un rol cheie în dezvoltarea Alzheimer

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase