Home » Știință » Test de cultură generală. Care e cea mai rapidă limbă?

Test de cultură generală. Care e cea mai rapidă limbă?

Publicat: 28.03.2024

Atunci când înveți o limbă nouă, este ușor să ai impresia că vorbitorii nativi pot spune propoziții mult mai rapid decât poate procesa creierul tău. Cu siguranță nu vorbești atât de repede în limba maternă, nu-i așa? Dar acest lucru nu este neapărat din cauza abilităților tale lingvistice sau a relativismului lingvistic, unele limbi pot fi într-adevăr „mai rapide” decât altele. Care e cea mai rapidă limbă?

Desigur, viteza vorbirii poate varia de la o persoană la alta. Unii oameni vorbesc lent, în timp ce alții scot cuvinte ca dintr-o mitralieră. De asemenea, majoritatea persoanelor își vor schimba ritmul vorbirii în funcție de context, de starea lor de spirit, și așa mai departe.

Cu toate acestea, una dintre cele mai larg acceptate modalități de a studia viteza unei limbi este numărul de silabe pe secundă. Numeroase studii lingvistice au investigat această măsurătoare și multe ajung la aceeași concluzie: japoneza este cea mai rapidă limbă.

Care e cea mai rapidă limbă?

Un studiu din 2011 realizat de cercetătorii de la Universitatea din Lyon (Franța) a analizat șapte limbi diferite și le-a clasat în funcție de numărul de silabe pe secundă. Japoneza s-a clasat pe primul loc, cu 7,84 silabe pe secundă, urmată de spaniolă (7,82 silabe pe secundă), franceză (7,18), italiană (6,99), engleză (6,19), germană (5,97), și mandarină (5,18).

În mod interesant, viteza percepută a unei limbi ar putea avea, de asemenea, legătură cu cât de multă informație poate codifica, subliniază IFL Science.

Un studiu din 2019 realizat tot de Universitatea din Lyon a analizat 17 limbi diferite din Europa și Asia în ceea ce privește informația per silabă. Deși japoneza este aparent vorbită rapid, aceasta nu conține multă informație în fiecare silabă. Probabul, se gândesc cercetătorii, limba este vorbită mai repede în încercarea de a umple propozițiile cu mai mult sens.

„Am găsit dovezi solide că unele limbi sunt vorbite mai repede decât altele (de exemplu, vorbitorii de japoneză și spaniolă produc aproximativ cu 50% mai multe silabe pe secundă decât vorbitorii de vietnameză și thai). De asemenea, unele limbi ‘împachetează’ mai multă informație per silabă datorită fonologiei și gramaticii lor (de exemplu, engleza are de aproximativ 11 ori mai multe tipuri de silabe decât sunt posibile în japoneză)”, a declarat Dan Dediu, coautor al studiului din 2019.

Câte informații poate transmite fiecare limbă?

„Cu toate acestea, mai important, există un echilibru între cele două, astfel încât limbile ‘slabe în informații’ sunt vorbite mai repede decât cele ‘dense în informații’, echilibrându-se la o rată de aproximativ 39 de biți/secundă în toate limbile din eșantionul nostru. Nebunie, nu-i așa?”, a adăugat Dr. François Pellegrino, autorul principal al studiului.

Cu toate acestea, ar trebui să privești toate aceste constatări cu un strop de scepticism. Mulți nu sunt de acord că datele solide susțin afirmația că există diferențe semnificative de ritm între diferitele limbi și dialecte.

Un studiu mai vechi, din anii 1960, a comparat viteza de vorbire a șase vorbitori de japoneză și a șase vorbitori de engleză americană, concluzionând că nu există diferențe semnificative în ritmul de vorbire între cele două grupuri.

De asemenea, este demn de remarcat faptul că multe dintre aceste studii lingvistice s-au concentrat pe limbile europene și asiatice de est, neglijând celelalte mii de alte limbi diferite care există în lume. Deși este adevărat că aproape jumătate din populația lumii vorbește una dintre doar zece limbi ca limbă maternă, există o bogăție de limbi interesante și minunate care probabil că sfidează toate presupunerile.

Vă recomandăm să citiți și:

Cum ar putea un smartwatch să trateze depresia?

Cum ia creierul decizii?

Primul test pe oameni arată că „un material minune” poate fi dezvoltat în condiții de siguranță

Depistarea cancerului de sân ar putea fi posibilă printr-un test de salivă

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase