A fost detectată o nouă exoplanetă de tip Jupiter

11 04. 2024, 17:00

O echipă internațională de astronomi raportează că a detectat o exoplanetă de tip Jupiter tânără și caldă care orbitează în jurul unei stele îndepărtate. Noua lume străină este denumită TOI-4862 b (sau NGTS-30 b).

Descoperirea a fost publicată pe serverul de preprint arXiv.

Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) al NASA a identificat peste 7.100 de candidați de exoplanete (obiecte de interes TOI ale TESS), dintre care 432 au fost confirmate până în prezent. Din momentul lansării sale, în aprilie 2018, satelitul a efectuat un sondaj al aproximativ 200.000 dintre cele mai strălucitoare stele apropiate de Soare, cu scopul de a căuta exoplanete în tranzit.

Cercetătorii au descoperit încă o exoplanetă de tip Jupiter

Recent, un grup de astronomi condus de Matthew Battley, de la Universitatea din Geneva (Elveția) a confirmat un alt TOI monitorizat de TESS. Cercetătorii au identificat un semnal de tranzit în curba de lumină a TOI-4862, o stea de tip G tânără situată la aproximativ 762 de ani-lumină distanță. Natura planetară a acestui semnal a fost confirmată prin observații de urmărire.

„NGTS-30 b/TOI-4862 b a fost descoperită inițial printr-un singur tranzit în fotometria TESS, înainte ca fotometria arhivată de la NGTS (Next Generation Transit Survey) și EulerCam să fie utilizate pentru a rafina perioada planetară”, au scris cercetătorii în lucrare.

Această exoplanetă de tip Jupiter, TOI-4862 b, are o rază de 0,93 din raza lui Jupiter și masa sa este de aproximativ 0,96 mase ale lui Jupiter. Planeta își orbitează gazda la fiecare 98,3 zile pe o orbită moderat excentrică (cu o excentricitate de 0,294), la o distanță de 0,41 AU (Unități Astronomice) de aceasta. Datorită unei astfel de excentricități, temperatura de echilibru a lui TOI-4862 b variază probabil între 274 și 500 K.

Ce este remarcabil la noua planetă?

Steaua-gazdă, TOI-4862, este cu câteva procente mai mică și mai puțin masivă decât Soarele și vârsta sa este estimată la 1,1 miliarde de ani. Steaua are o temperatură de aproximativ 5.455 K și metalicitatea sa este la un nivel de -0,03 dex, notează Phys.org.

Parametrii detectați fac din TOI-4862 b unul dintre cei mai tineri Jupiteri calzi descoperiți până acum. Bazându-se pe modelarea interioară, astronomii au constatat că TOI-4862 b are o fracție de elemente grele de 0,23 și o îmbogățire a elementelor grele de 20, ceea ce arată că această exoplanetă este îmbogățit în metale în comparație cu gazda sa.

Însumând rezultatele, autorii studiului au subliniat unicitatea lui TOI-4862 b, propunând investigarea ulterioară a acestei lumi exoplanetare interesante.

„Vârsta stelei, de 1,1 miliarde de ani, face ca NGTS-30 b/TOI-4862 b să fie unul dintre cei mai tineri Jupiteri calzi găsiți, adăugând un nou sistem crucial cu care să înțelegem scara de timp a evoluției acestor planete. Observațiile ulterioare ale unghiului de rotație-orbită și ale atmosferei acestei planete vor ajuta la definirea mai clară a istoriei de migrație și a compoziției acestui sistem interesant”, concluzionează oamenii de știință.

Vă recomandăm să citiți și:

Să fie acesta sfârșitul Observatorului de raze X Chandra al NASA?

Surpriză! Mesajul trimis de sonda Voyager 1, după cinci luni de tăcere

Telescopul Spațial James Webb al NASA a descoperit alcool în spațiul cosmic

Gravitația planetei Marte ar influența oceanele Pământului, sugerează cercetătorii