Home » Știință » Chiar și șefii se tem că Inteligența Artificială le va lua locul de muncă!

Chiar și șefii se tem că Inteligența Artificială le va lua locul de muncă!

Publicat: 20.04.2024

Pe măsură ce mulți directori executivi se laudă cu ideea de a-și înlocui angajații umani cu Inteligență Artificială (AI), chiar și directorii se tem acum că ar putea fi pe lista de înlocuire.

Directorii se tem de înlocuirea lor cu Inteligență Artificială. Conform unui nou raport de la firma de consultanță IT AND Digital, care a intervievat sute de lideri de afaceri din SUA, Marea Britanie și Olanda, 43% dintre respondenți au declarat că cred că AI-ul le-ar putea lua locul în calitate de director executiv.

Însă nici oamenii aflați în poziții de conducere nu fac vreun efort prea mare pentru păstrarea pozițiilor. În mod jenant, aproape aceeași proporție, 45%, au recunoscut că iau în secret decizii majore de afaceri „pe baza datelor și informațiilor obținute folosind ChatGPT”. Ceea ce ar putea fi dovezi solide că poate înlocuirea directorilor cu AI nu este o idee atât de rea până la urmă, scrie Futurism.

Mulți directori susțin că nu caută doar să se apere. Conform raportului, 68% dintre directori au declarat că considerentele etice privind adoptarea AI-ului la locul de muncă sunt o problemă prioritară, deși aceste „considerente” ar putea însemna orice.

De fapt, șefii executivi au o anxietate considerabilă cu privire la modul în care angajații vor gestiona adoptarea AI-ului, 44% crezând că angajații lor nu sunt pregătiți să folosească tehnologia. Abordând aceste preocupări, aproximativ 76% au declarat că își pregătesc personalul să fie mai familiarizat cu tehnologia digitală.

Directorii se tem că vor fi și ei înlocuiți cu AI

Alți șefi au răspuns diferit. Preferând o abordare mai conservatoare, aproximativ 34% au declarat că au interzis cu desăvârșire instrumentele generative precum ChatGPT la locul de muncă, cu toate că trebuie să ne întrebăm dacă unii dintre ei se numără printre cei 45% care au recunoscut că iau decizii de afaceri cu această tehnologie.

Oricum ar decide să se pregătească pentru adoptarea AI-ului de către angajați, șefii ar putea avea motive întemeiate de îngrijorare.

Anul trecut, multe companii mari, în special băncile, au început să interzică roboții de chat AI în urma rapoartelor că angajații le dezvăluiau accidental informații vorbind cu aceștia. În afara acestui aspect, instrumentele AI nu oferă răspunsuri fiabile, așa că nu sunt un lucru pe care ați vrea să se bazeze angajații.

Șefii folosesc ChatGPT pentru a-și face treaba

Totuși, aceasta este o poziție ironică și evident ipocrită pentru directori, mai ales având în vedere faptul că aproape jumătate dintre ei au recunoscut că folosesc ChatGPT pentru a-și face treaba.

Probabil ar trebui să ne facem mai multe griji cu privire la ceea ce fac ei, și nu angajații, cu tehnologia. Până la urmă, directorii vor fi cei care decid cum se va integra AI-ul la locul de muncă, nu omul de rând.

Vă recomandăm să citiți și:

Un rinichi de porc modificat genetic a fost transplantat pentru prima dată la un om

Oamenii de știință au descoperit că sistemul imunitar al ficatului poate să mănânce „colesterolul rău”

Cercetătorii au descoperit cum să creeze cromozomi umani artificiali

Vești proaste pentru gameri: folosirea computerului crește riscul de impotență!

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase