Home » Știință » Oamenii de știință ar fi descoperit unde a dispărut toată apa de pe Venus

Oamenii de știință ar fi descoperit unde a dispărut toată apa de pe Venus

Publicat: 09.05.2024

Pierderile de apă de pe Venus nu se datorează doar aburului supraîncălzit. Ionii de HCO+ captează electroni în atmosfera superioară și se descompun, iar hidrogenul scapă.

Printre alte condiții infernale, Venus este uscată, în ciuda faptului că a avut cândva multă apă. Unde a dispărut toată această apă? O nouă analiză atribuie acest lucru „recombinării disociative”, care a cauzat o pierdere de atomi de hidrogen la o rată de două ori mai mare decât estimările anterioare.

Oamenii de știință au continuat să se întrebe de ce Venus este fierbinte și uscată, mai degrabă decât fierbinte și umedă, și care ar putea fi implicațiile pentru planetele cu temperaturi mai ospitaliere.

Probabil că Venus a început cu o cantitate de apă destul de similară cu cea de pe Pământ. Cu toate acestea, mai are o sutime din cantitatea rămasă, toată în atmosferă, în loc să fie distribuită între gheață, ocean și aer, ca pe Pământ.

Efectul de seră turbo de pe Venus ar fi fiert apa, ceea ce ar fi dus la evacuarea aburului. Cu toate acestea, dacă pierderea aburului ar fi fost întreaga poveste, ar fi trebuit să rămână în urmă apă echivalentă cu un strat global de 10-100 de metri adâncime, scrie IFL Science.

Planeta Venus este fierbinte și uscată

„Ca o analogie, să zicem că am aruncat apa din sticlă. Ar mai rămâne câteva picături”, a declarat doctorul Michael Chaffin de la Universitatea din Colorado, Boulder, într-un comunicat. Chaffin face parte dintr-o echipă care dă vina pe molecula HCO+, pe care a identificat-o deja ca fiind principalul vinovat pentru pierderea celei mai mari părți a apei de pe Marte.

Există dovezi care susțin că Venus a avut cândva cantități de apă asemănătoare cu cele de pe Pământ. Deuteriul (izotopul hidrogenului cu un neutron) are mai puține șanse de a scăpa decât hidrogenul obișnuit, iar raportul dintre hidrogen și deuteriu dezvăluie cât de multă apă a fost prezentă cândva.

Indiferent dacă în atmosfera lui Venus există puțin sau mult H2O, o parte din acesta se combină cu dioxidul de carbon la altitudine pentru a produce HCO+. Cu toate acestea, atmosfera superioară are, de asemenea, o mulțime de electroni liberi, care se recombină cu HCO+, lăsând monoxid de carbon și atomi de hidrogen.

Fiind cel mai ușor element, hidrogenul scapă cu ușurință de gravitația planetelor mici atunci când nu are un partener mai greu care să îl ancoreze. HCO+ oferă o piatră de hotar pentru ca hidrogenul să devină liber suficient de mult timp pentru a scăpa. În cazul lui Venus, Chaffin și coautorii cred că a scăpat atât de mult încât nu a mai rămas suficient pentru a face apă, iar oxigenul trebuie să se lege de altceva.

Ce ar putea să descopere viitoarele misiuni?

Pentru a explica starea de deshidratare a lui Venus, echipa crede că trebuie să fi existat mult mai mult HCO+ în atmosfera sa decât se anticipase anterior.

Odată ce tot hidrogenul este pierdut, HCO+ va dispărea, dar autorii nu cred că am ajuns încă acolo. Ei cred că ar trebui să fie încă posibilă identificarea unor cantități mici de moleculă pentru a confirma ipoteza lor. Odată ce HCO+ a fost inclus în modele, Chaffin și coautorii au constatat că, de fapt, cantitatea anticipată de apă corespunde aproximativ cu cea pe care o vedem astăzi, iar raportul hidrogen/deuteriu este, de asemenea, în regulă.

Niciuna dintre navele spațiale pe care le-a trimis omenirea pe Venus nu a detectat HCO+. Cu toate acestea, echipa a considerat că acest lucru este din cauza faptului că instrumentele pe care le transportau nu erau potrivite pentru a-l găsi.

Viitoarea misiune Deep Atmosphere Venus Investigation of Noble gases, Chemistry, and Imaging (DAVINCI) nu va schimba acest lucru, dar dacă această explicație este considerată plauzibilă, viitoarele misiuni ar putea să o facă.

Studiul este publicat în revista Nature.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Un experiment arată că ar putea exista viață pe Venus

Lumini ciudate și verzi, observate pe planeta Venus. Ce ar putea fi?

O nouă teorie încearcă să explice rotația ciudată a lui Venus, geamănul Pământului

În urmă cu miliarde de ani, Venus avea plăci tectonice la fel ca Pământul

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase