Home » Știință » Oamenii de știință au demontat una dintre cele mai consacrate statistici despre biodiversitate

Oamenii de știință au demontat una dintre cele mai consacrate statistici despre biodiversitate

Oamenii de știință au demontat una dintre cele mai consacrate statistici despre biodiversitate
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 19.09.2024

Statistica părea să apară peste tot. Versiuni ale acesteia au fost citate în cadrul negocierilor ONU, pe bannere de protest, în 186 de lucrări științifice revizuite de colegi – chiar și de regizorul James Cameron, în timpul promovării filmelor sale pentru „Avatar”. Formularea exactă a variat, dar afirmația era următoarea: 80% din biodiversitatea rămasă în lume este protejată de populațiile indigene.

Cu toate acestea, atunci când oamenii de știință au investigat originile acestei afirmații, nu au găsit nimic, notează The Guardian.

În septembrie, revista Nature a raportat că afirmația mult citată era „o statistică nefondată”, care nu era susținută de niciun fel de date reale și care ar putea pune în pericol chiar eforturile de conservare conduse de indigeni pentru care era citată în sprijinul său.

Întrebarea de bază: de ce nu a semnalat nimeni?

Comunitățile indigene joacă „roluri esențiale” în conservarea biodiversității, se arată în comentariu, însă afirmația referitoare la 80 % este pur și simplu „greșită” și riscă să le submineze credibilitatea.

Articolul atent formulat, scris de 13 autori, inclusiv trei oameni de știință indigeni, a fost elaborat timp de cinci ani. Dar a ridicat și alte întrebări: cum a ajuns un fapt fără fundament să fie atât de răspândit – și ce alte inexactități circulau.

„Au existat rapoarte politice care o foloseau. Au existat rapoarte științifice. A fost citată în peste 180 de publicații științifice”, spune Álvaro Fernández-Llamazares, etnobiolog la Universitat Autònoma de Barcelona și unul dintre autorii articolului.

Materialul a fost verificat ca fiind „adevărat” de către o organizație specializată în verificarea faptelor și a fost citat de numeroase organizații de știri.

Fernández-Llamazares a subliniat că nu a dat vina pe cei care au folosit această cifră. În schimb, el a spus: „Ceea ce ne întrebăm este: cum se face că această cifră nu a fost contestată timp de atâția ani?”

Afirmația despre biodiversitate are la bază doar ipoteze

Pentru a verifica afirmația, oamenii de știință au cercetat zeci de ani de literatură și citări. Ei nu au găsit nimic care să semene cu un calcul real. În schimb, rapoartele ONU și ale Băncii Mondiale de la începutul anilor 2000 par să o fi popularizat.

La rândul lor, acestea au citat un articol enciclopedic privind regiunile ecologice ocupate de populațiile indigene și cercetări care au arătat că unele triburi indigene din Filipine „mențin peste 80% din acoperirea forestieră originală cu biodiversitate ridicată”.

Poate că, totuși, statistica ar fi trebuit să ridice sprâncene de la început. În ciuda progreselor recente în ceea ce privește măsurătorile, biodiversitatea este încă greu de definit, darămite de cuantificat și numărat.

Milioane de specii nici măcar nu sunt descrise ori statutul lor ca specie este dezbătut.

„Afirmația 80% se bazează pe două ipoteze: că biodiversitatea poate fi împărțită în unități numărabile și că acestea pot fi cartografiate spațial la nivel global. Niciuna dintre aceste realizări nu este posibilă”, au scris autorii în jurnalul Nature.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Gigantul de sare care a schimbat dramatic biodiversitatea marină mediteraneană

Cultivarea de ciuperci în grădină ar putea distruge biodiversitatea

Sunetele pădurii: Cercetătorii pot măsura biodiversitatea cu ajutorul ecoacusticii

Un nou biomaterial regenerează cartilajul deteriorat din articulații

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase