Home » Natură » Cultivarea de ciuperci în grădină ar putea distruge biodiversitatea

Cultivarea de ciuperci în grădină ar putea distruge biodiversitatea

Cultivarea de ciuperci în grădină ar putea distruge biodiversitatea
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 11.06.2024

O creștere a popularității cultivării ciupercilor în propriile grădini din fața casei ar putea duce la un dezastru în materie de biodiversitate, au avertizat oamenii de știință.

Numărul celor care cultivă ciuperci în grădini a crescut, iar anul acesta, premiul „Planta anului” acordat de RHS Chelsea a inclus pentru prima dată o ciupercă pe lista scurtă, deși nu este o plantă. Este vorba despre ciuperca de stridii cu tarhon, despre care se crede că se găsește doar în insulele britanice.

Oamenii de știință de la Kew Gardens din sud-vestul Londrei spun că, după ce au instalat noile tăvi de ciuperci în grădina de bucătărie Kew, au primit tot mai multe solicitări de informații despre cultivarea ciupercilor în grădină.

Grădinarii, tot mai interesați de ciuperci

Există însă temeri potrivit cărora ciupercile alogene cultivate în grădini sau aruncate în grămezile de compost ar putea provoca un dezastru de biodiversitate, notează The Guardian.

Odată ce ciupercile se află în sol, sunt foarte greu de îndepărtat, deoarece se răspândesc cu micile micelii și spori, care nu pot fi îndepărtați. Nodul japonez, rododendronul și bambusul se numără printre plantele de grădină  – anterior populare – care au sfârșit prin a deveni specii invazive, răspândindu-se în întreaga țară și dăunând locuințelor și mediului.

Sheila Das, manager de grădină la RHS Wisley, a declarat că este îngrijorată în legătură cu faptul că ciupercile exotice cultivate în grădini ar putea sfârși prin a se răspândi în sol, modificând microbiologia și fiind aproape imposibil de eliminat.

„Oportunitățile pe care le avem de a cultiva ciuperci comestibile acasă sunt extrem de interesante. Ar trebui să ne asigurăm, atunci când cumpărăm kituri pentru cultivare, că achiziționăm de la furnizori de încredere”, a spus aceasta.

Ciupercile „de-ale casei”, cele recomandate

Experții au subliniat că atunci când oamenii aleg scheme de cultivare a ciupercilor, acestea ar trebui să fie specii „locale”, astfel încât să nu se răspândească și să nu cauzeze probleme.

„Există o mulțime de lacune în cunoștințele noastre despre introducerea de ciuperci din diferite țări. Cercetările au descoperit că diferite populații din întreaga lume au o anumită variație genetică și nu suntem siguri de impactul pe care introducerea unei populații diferite îl va avea asupra populațiilor din Marea Britanie. Există posibilitatea ca introducerea de specii din alte țări să aibă efecte negative, cum ar fi depășirea speciilor native. Există kituri de creștere a ciupercilor de vânzare care conțin puieți colectați din Marea Britanie, ceea ce reduce riscul pentru populațiile de ciuperci de aici”, a spus dr. Ruth Chitty, fitopatolog.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Sunetele pădurii: Cercetătorii pot măsura biodiversitatea cu ajutorul ecoacusticii

Locul surprinzător în care o ciupercă a ales să crească: pe o broască

O femeie din Australia și-ar fi otrăvit invitații la masă cu ciuperci

O ciupercă ușor de inhalat și capabilă să infecteze oamenii se răspândește cu rapiditate

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase