Home » Știință » Ce întâmplă cu sănătatea oamenilor de peste 50 de ani care folosesc Internetul?

Ce întâmplă cu sănătatea oamenilor de peste 50 de ani care folosesc Internetul?

Publicat: 22.11.2024

Un studiu internațional a identificat o legătură între utilizarea internetului și reducerea simptomelor depresive la adulții cu vârste de cel puțin 50 de ani, desfășurat de cercetători de la City University of Hong Kong și University of Hong Kong.

Analiza a inclus participanți din 23 de țări, relevând o asociere pozitivă între utilizarea internetului și sănătatea mintală.

Problemele de sănătate mintală în rândul adulților de vârstă mijlocie și al celor mai în vârstă reprezintă o preocupare majoră pentru sănătatea publică globală. În 2019, aproximativ 14% dintre persoanele cu vârste de peste 55 de ani au avut tulburări mintale, inclusiv depresie, contribuind la 2,7% din anii de viață ajustați pentru dizabilitate la nivel mondial, conform studiului Global Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factors.

Utilizarea internetului, benefică pentru persoanele în vârstă

Publicat în revista Nature Human Behaviour, studiul a utilizat modele liniare mixte și meta-analize pentru a analiza datele din șase cohorte de îmbătrânire din 23 de țări cu venituri medii și ridicate.

Datele au inclus 87.559 de participanți, 298.199 de observații și o perioadă mediană de urmărire de șase ani. Cohortele au provenit din Health and Retirement Study (SUA), English Longitudinal Study of Aging (Anglia), Survey of Health, Aging and Retirement in Europe (Europa și Israel), China Health and Retirement Longitudinal Study (China), Mexican Health and Aging Study (Mexic) și din Brazilian Longitudinal Study of Aging (Brazilia).

În urma analizei, utilizarea internetului a fost asociată cu mai puține simptome depresive și cu o sănătate autoevaluată mai bună. Persoanele care utilizau internetul zilnic sau săptămânal au raportat o stare mintală mai bună decât cei care îl foloseau rar sau deloc.

La ce ne ajută acest studiu?

În SUA și Anglia, unde erau disponibile date genetice, asocierea pozitivă s-a menținut indiferent de riscul genetic. De asemenea, în SUA, Anglia și China, o utilizare mai frecventă a internetului a fost corelată cu rezultate mai bune pentru sănătatea mintală.

Asocierea negativă dintre utilizarea internetului și simptomele depresive a fost mai pronunțată la participanții cu vârste de peste 65 de ani, necăsătoriți, cu contacte sociale rare, nivel educațional mai înalt, avere mai mică, activitate fizică redusă sau afecțiuni cronice.

Utilizarea internetului, devenită esențială pentru populațiile de vârstă mijlocie și înaintată, mai ales în timpul pandemiei, poate contribui semnificativ la îmbunătățirea sănătății mintale. Descoperirile studiului pot influența politici publice și practici de sănătate pentru promovarea stării de bine prin intermediul tehnologiei digitale, scrie Phys.org.

Vă recomandăm să citiți și:

Consumul ridicat de alimente ultraprocesate este asociat cu accelerarea îmbătrânirii biologice

Mai puțin zahăr în primele 1.000 de zile ale bebelușului reduce riscul de boli cronice

Cercetătorii au proiectat o bioimprimantă 3D pentru a crea țesuturi umane

Dieta keto ar putea într-o bună zi să trateze tulburările autoimune

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase