Home » Știință » Galaxiile UFO, ciudățeniile cosmice pe care astronomii le pot vedea abia acum, cu ajutorul Telescopului Webb

Galaxiile UFO, ciudățeniile cosmice pe care astronomii le pot vedea abia acum, cu ajutorul Telescopului Webb

Credit foto: Gibson et al, 2024, The Astrophysical Journal
Publicat: 23.11.2024

În cadrul unui nou studiu, o echipă de astrofizicieni de la Universitatea din Colorado Boulder (SUA) a încercat să dezvăluie misterele unei clase de galaxii neobișnuit de mari și de roșii pe care cercetătorii le-au numit Ultra-red Flattened Objects (Obiecte Plate Ultra-roșii) sau UFOs.

Rezultatele au dezvăluit detalii neștiute despre unele galaxii ciudate, a explicat Justus Gibson, autor coordonator al studiului și student doctorand la Departamentul de Astrofizică și Științe Planetare. Cercetătorii de la CU Boulder  au observat pentru prima dată galaxiile UFO în imaginile de la Telescopul Spațial James Webb.

Iar acum, Gibson și colegii săi cred că au reușit să afle mai multe despre cum funcționează aceste galaxii, relatează Phys.org.

Cercetătorii au explicat că galaxiile UFO sunt ciudățenii cosmice

Cercetătorii au explicat că galaxiile UFO sunt ciudățenii cosmice din mai multe motive. Pentru început, acestea există în apropierea limitei la care instrumentele spațiale mai vechi, cum ar fi Telescopul Hubble, pot privi înapoi în Univers. Dar Hubble nu le-a observat pentru că aceste galaxii emit foarte puțină lumină vizibilă.

Publicat în The Astrophysical Journal, noul studiu are la bază observații efectuate cu Telescopul Webb, cel mai puternic observator spațial construit vreodată de omenire. Cu ajutorul fotografiilor făcute de Webb și simulărilor computerizate, echipa a descoperit că galaxiile UFO par să fie similare în mărime și formă cu galaxia noastră, Calea Lactee; totuși, aceste noi galaxii sunt mult mai „prăfuite”.

Discuri roșii enorme care „au fost total neașteptate”

„Telescopul Spațial James Webb ne permite să vedem acest tip de galaxie pe care n-am mai putut să-l vedem până acum. Ne spune că poate n-am înțeles Universul atât de bine pe cât am crezut”, a explicat Gibson.

Universul s-a dovedit a fi mult mai interesant decât ar fi crezut unii oameni de știință, a spus Erica Nelson, unul dintre autorii studiului. „Sunt frapante din punct de vedere vizual. Sunt discuri roșii enorme care apar în aceste imagini și au fost total neașteptate. Te fac să spui: Ce? Cum?”, a adăugat Nelson.

Cum au ajuns aceste galaxii să fie atât de „prăfuite”?

Galaxiile UFO par roșii pentru că emit foarte puțină lumină vizibilă, mare parte din lumina eliberată fiind radiație infraroșie, iar puțina lumină vizibilă emisă este la limita capabilităților ochiului uman (adică roșie). Drept rezultat, galaxiile UFO au fost aproape invizibile pentru Hubble, care înregistrează doar lumina vizibilă. Pe de altă parte, Telescopul Webb a fost special conceput pentru lumina infraroșie, astfel că este perfect pentru observarea acestor tipuri de obiecte.

Nu este clar deocamdată cum au ajuns aceste galaxii să fie atât de „prăfuite”. Toate galaxiile, chiar și Sistemul Solar al Pământului, conțin praf interplanetar, adică rămășițele de la stelele care au murit și au explodat în urmă cu mult timp și au aruncat cu particule minuscule de metal în spațiul îndepărtat. Dar galaxiile UFO conțin mai mult praf decât Calea Lactee, suficient încât să blocheze de 50 de ori mai multă lumină, asemenea unei furtuni de praf pe Pământ din cauza căreia nu mai putem vedea Soarele. Așadar, se pare că, cel puțin pentru moment, galaxiile UFO ridică mai multe semne de întrebare decât oferă răspunsuri.

„De ce au aceste galaxii mai mult praf decât alte galaxii? Mă depășește”, a concluzionat Nelson.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea Lactee

Ce a apărut în galaxia Andromeda după ce o stea masivă a dispărut fără urmă?

O echipă de astronomi ar fi rezolvat misterul vârstei Căii Lactee! Cât de veche este galaxia noastră?

Astronomii nu-și pot explica ce a observat Telescopul Spațial James Webb în jurul unei stele din apropierea Pământului

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase