O analiză a mai multor seturi de date privind schimbările în înălțimea și greutatea bărbaților arată că, pe măsură ce țările devin mai bogate și mai sănătoase, bărbații devin mai înalți și mai grei – și într-un ritm de două ori mai mare decât femeile.
Echipa internațională de cercetători care a realizat studiul a analizat date de la 135.645 de persoane (dintre care 46% bărbați) din 62 de țări, colectate în 2003. Aceste date au fost completate cu statistici și cu date istorice din Marea Britanie care datează din 1900. Pentru a clarifica rezultatele, persoanele încadrate drept obeze au fost excluse din studiu.
Dimorfismul sexual – diferențele fizice între sexe, cu bărbații fiind mai înalți și mai mari decât femeile – a fost evident, la fel ca și legătura dintre prosperitatea economică și creșterea în înălțime și greutate.
„Analizele noastre la nivel internațional sugerează că, pe măsură ce condițiile sociale și ecologice ale națiunilor se îmbunătățesc, inclusiv reducerea poverii bolilor, înălțimea și greutatea oamenilor cresc, dar mai mult decât dublu la bărbați comparativ cu femeile, rezultând un dimorfism sexual mai pronunțat,”scriu cercetătorii.
Rezultatele susțin concluziile anterioare conform cărora femeile heterosexuale preferă în general bărbați mai înalți și mai solizi, mai mult decât preferă bărbații heterosexuali partenere mai mici și mai slabe.
De asemenea, studiul confirmă legătura dintre Indicele Dezvoltării Umane (HDI) și creșterea în înălțime și greutate, probabil datorită efectului pe care mediul de viață și calitatea vieții îl au asupra corpului uman, scrie ScienceAlert.
Faptul că acest efect este mai vizibil la bărbați sugerează că organismele masculine pot fi mai sensibile la condițiile de trai, poate pentru că un corp mai mare necesită mai multe resurse pentru întreținere. În cazul femeilor, mediul pare să aibă un impact mai redus asupra morfologiei lor.
Au existat și variații interesante între țări. De exemplu, diferențele de greutate erau mai mari în statele cu HDI ridicat, în timp ce variația înălțimii la bărbați a scăzut pe măsură ce HDI-ul național a crescut.
Per ansamblu, cercetătorii sugerează că înălțimea medie a bărbaților ar putea fi un indicator util al stării generale de sănătate și bunăstare a unei populații, oferind autorităților o metodă relativ simplă de monitorizare.
Cu toate acestea, ei recunosc că vor fi necesare studii pe termen lung, care să urmărească aceleași persoane pe perioade mai mari de timp și în diferite țări, pentru a confirma modelele observate în acest studiu.
„Studiul nostru combină biologia evoluționistă cu măsurători ale bunăstării umane, oferind perspective noi asupra modului în care factorii socio-ecologici și selecția sexuală modelează trăsăturile fizice esențiale,” conchid cercetătorii.
Cercetarea a fost publicată în Biology Letters.
Cel mai înalt munte din lume continuă să crească în înălțime
Test de cultură generală. La ce înălțime pot zbura insectele?
Cea mai mare peșteră din lume are 200 de metri înălțime și 5 kilometri lungime