Nu este neobișnuit ca unul sau mai mulți membri ai familiei să sufere de o formă de boală cardiacă. Cu toate acestea, unele persoane pot să nu fie conștiente de faptul că au o afecțiune cardiacă până în momentul în care suferă un atac de cord, un accident vascular cerebral sau sunt diagnosticate cu insuficiență cardiacă.
Mulți oameni nu înțeleg pe deplin impactul geneticii asupra lor și, cel mai important, ce pot face pentru a-și reduce riscul. Dr. Stephen Kopecky explică modalitățile prin care vă puteți îmbunătăți sănătatea inimii, chiar dacă aveți un istoric familial de afecțiuni cardiovasculare.
Factorii de stil de viață, care includ nivelul de activitate fizică, alimentația, calitatea somnului joacă cel mai mare rol în sănătatea inimii, afirmă dr. Kopecky. Totuși, există și factori incontrolabili, cum ar fi genetica și istoricul familial, care influențează riscul de boli cardiovasculare, potrivit MedicalExpress.
Boala cardiacă congenitală, de exemplu, se transmite adesea în familie, ceea ce înseamnă că poate fi moștenită de la părinți. Deși cifrele exacte variază, cercetările arată că persoanele cu un istoric familial de boală coronariană au un risc mai mare de a dezvolta această afecțiune.
De asemenea, persoanele care au avut în familie două sau mai multe decese premature cauzate de boli cardiace prezintă un risc de trei ori mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare înainte de vârsta de 50 de ani.
Înțelegerea istoricului familial este o piesă importantă a puzzle-ului, dar este esențial să nu exagerăm influența genetică. Genetica reprezintă doar 20–30% din riscul de boală cardiacă, iar obiceiurile sănătoase, precum exercițiile fizice regulate și o alimentație echilibrată, pot avea un impact mult mai mare asupra sănătății inimii.
„Un stil de viață sănătos poate dezactiva genele nefavorabile și poate activa genele benefice. Vedem pacienți în clinica noastră de prevenție care au un colesterol foarte ridicat din cauze genetice. Știm că, dacă adoptă un stil de viață sănătos încă din tinerețe, riscul lor de infarct miocardic și accident vascular cerebral scade semnificativ”, explică Dr. Kopecky.
Cu alte cuvinte, alegerile făcute zilnic, an de an, pentru protejarea sănătății inimii au un impact mai mare decât factorii genetici.
Nu există o soluție magică sau o rutină unică ce poate preveni bolile de inimă și complicațiile acestora. Majoritatea oamenilor știu deja că micile alegeri constante din viața de zi cu zi pot avea efecte semnificative.
Pentru a începe, luați în considerare următoarele strategii:
Renunțarea la orice produs din tutun cât mai curând posibil poate reduce semnificativ riscul de boală cardiacă. De asemenea, este recomandat să limitați sau să evitați consumul de alcool.
Câți dintre adolescenții din România practică un nivel minim de activități fizice și sport?