Pluto este unul dintre cele mai îndepărtate de Soare corpuri din sistemul nostru solar. Totuși, care om de știință a vizitat Pluto? Și, mai ales, cum?
Care om de știință a vizitat Pluto? Este vorba despre Clyde Tombaugh. Dar cum a fost posibil acest lucru?
Sonda spațială New Horizons, care a zburat pe lângă Pluto în 2015, a transportat o încărcătură specială în călătoria sa de 4,8 miliarde de kilometri: unele dintre rămășițele incinerate ale lui Clyde Tombaugh, omul de știință care a descoperit planeta pitică, explică Britannica.
Clyde Tombaugh a fost un astronom american cunoscut pentru descoperirea lui Pluto în 1930, în urma unei căutări sistematice a celei de-a noua planete, bazată pe predicțiile altor astronomi. De-a lungul carierei sale, a identificat mai multe roiuri stelare și galaxii, a studiat distribuția aparentă a nebuloaselor extragalactice și a realizat observații detaliate asupra suprafețelor planetelor Marte, Venus, Jupiter, Saturn, precum și ale Lunii.
Tombaugh nu a avut inițial o pregătire academică în astronomie, dar pasiunea sa pentru acest domeniu s-a intensificat după ce a privit pentru prima dată cerul prin telescopul unchiului său. După terminarea liceului, și-a construit propriul telescop conform unor specificații publicate în revista Popular Astronomy din 1925. Cu ajutorul acestui instrument, a realizat observații ale planetelor Jupiter și Marte, iar schițele sale detaliate au fost trimise la Observatorul Lowell din Flagstaff, Arizona, în speranța de a primi sfaturi. Spre surprinderea sa, în loc de recomandări, a primit o ofertă de muncă.
Misiunea lui Tombaugh la Observatorul Lowell era să găsească a noua planetă, o căutare începută în 1905 de astronomul Percival Lowell. Pentru a îndeplini această sarcină, a folosit un telescop de 33 cm și un dispozitiv numit comparator optic pentru a examina plăcile fotografice în căutarea corpurilor cerești în mișcare. Pe 18 februarie 1930, Tombaugh a identificat planeta pitică Pluto, iar pe 13 martie descoperirea a fost anunțată oficial.
După descoperirea sa remarcabilă, Tombaugh a obținut o bursă la Universitatea din Kansas, revenind în fiecare vară la observator până la finalizarea studiilor de masterat în astronomie în 1939. După absolvire, și-a continuat cercetările la Observatorul Lowell, catalogând peste 30.000 de obiecte cerești până în 1946, scrie Britannica.
Studiile sale asupra planetei Marte l-au condus la concluzia că suprafața planetei este acoperită de cratere, datorită apropierii sale de centura de asteroizi, o teorie confirmată în anii 1960 de imaginile transmise de sonda Mariner 4.
Tombaugh a predat la Arizona State College și la Universitatea din California, Los Angeles. De asemenea, a lucrat ca astronom și fizician optic la White Sands Missile Range, în New Mexico, unde a contribuit la dezvoltarea unui sistem optic de urmărire a rachetelor balistice.
În 1955, i s-a alăturat facultății de la Universitatea de Stat din New Mexico, unde a instituit un program important de cercetare planetară. Deși s-a retras oficial în 1973, a rămas activ în domeniul astronomiei ca observator și consilier al universității.
Printre publicațiile sale importante se numără „The Search for Small Natural Earth Satellites” (1959) și „Out of Darkness: The Planet Pluto” (1980), scrisă împreună cu Patrick Moore.
Clyde Tombaugh rămâne una dintre cele mai influente figuri ale astronomiei secolului XX. Descoperirea sa a deschis calea pentru o mai bună înțelegere a regiunii îndepărtate a Sistemului Solar, iar studiile sale au contribuit semnificativ la explorarea planetelor și a altor corpuri cerești.
Oamenii de știință au dezvoltat o formă bizară de gheață cosmică
O gaură neagră cât 36 de miliarde de Sori s-ar putea afla în inima Potcoavei Cosmice
Vom putea vreodată să folosim motoarele warp, propuse prima oară acum mai bine de 30 de ani?
Cum au modificat radiațiile de la o stea explozivă viața pe Pământ de acum 2,5 milioane de ani?