Pentru prima dată în istoria omenirii, Sistemul de Poziționare Globală al Pământului (GPS) a fost folosit pe suprafața Lunii.
În lipsa unui sistem de navigație, explorarea suprafeței selenare era asemenea unui labirint. Un sistem precis de navigație este deosebit de important pentru viitoarele misiuni prin care oamenii vor petrece mai mult timp pe Lună, în cadrul programului Artemis la NASA.
Acum, o tehnologie experimentală numită Lunar GNSS Receiver Experiment (LuGRE) a demonstrat că viitorii exploratori vor putea folosi semnalele GPS ale Pământului pe Lună. GNSS este o rețea de sateliți care permite poziționarea, navigarea și sincronizarea precisă a informațiilor.
NASA a dezvoltat tehnologia LuGRE în colaborare cu Agenția Spațială Italiană, transmite InterestingEngineering, iar misiunea Blue Ghost de la Firefly Aerospace a livrat-o pe suprafața Lunii.
„Pe Pământ, folosim semnalele GNSS pentru a naviga totul de la telefoane inteligente la avioane. Acum, LuGRE ne arată că putem obține și urmări cu succes semnalele GNSS pe Lună. Este o descoperire foarte importantă pentru navigația selenară și sperăm să valorificăm aceasta capabilitate și pentru viitoarele misiuni”, a explicat Kevin Coggins, administrator ajunct pentru programul NASA SCaN (Space Communications and Navigation).
Imediat după aselenizarea navei spațiale Blue Ghost, operatorii NASA de la Centrul Goddard pentru Zbor Spațial au demarat primele operațiuni științifice ale LuGRE pe suprafața selenară.
Astfel, în ziua de 3 martie a.c., oamenii au scris din nou istorie. Tehnologia LuGRE a obținut și a urmărit cu succes semnale de la GPS și constelațiile Galileo (sistemul de navigație prin satelit al Europei) prin Sistemul de Poziționare Globală al Pământului. Astfel, tehnologia și-a demonstrat eficiența de la peste 360.000 de kilometri depărtare.
LuGRE și-a triangulat poziția cu ajutorul informațiilor de la numeroși sateliți de pe orbita Pământului care alcătuiesc sistemele GPS și Galileo. Reușita reprezintă un pas important și arată că sistemele de navigație pot fi folosite dincolo de Pământ.
Sonda spațială Blue Ghost are o misiune de 14 zile pe Lună, timp în care NASA și agenția spațială italiană vor culege informații valoroase cu ajutorul instrumentelor LuGRE.
De asemenea, la scurt timp după aselenizare, sonda spățială a reușit să surprindă un răsărit spectaculos de Soare de pe Lună, iar fotografiile sunt cu adevărat uimitoare.
Răsărit spectaculos de Soare, văzut de pe Lună de misiunea istorică Blue Ghost
„Marile canioane” de pe Lună au fost create în doar 10 minute catastrofale, relevă un studiu
Cu foarte puțin timp în urmă, Luna Pământului încă mai era activă și „în mișcare”