Sonda privată Blue Ghost, a companiei Firefly Aerospace, a surprins o imagine spectaculoasă a răsăritului pe Lună, marcând începutul operațiunilor sale științifice pe suprafața selenară.
Pe 2 martie, sonda privată Blue Ghost a realizat o aselenizare perfectă în apropiere de Mons Latreille, un vârf izolat situat în bazinul vast Mare Crisium („Marea Crizelor”), aflat pe partea apropiată a Lunii.
La doar o zi după aselenizare, Firefly Aerospace a publicat pe platforma X o imagine impresionantă a răsăritului, în care Soarele strălucitor contrastează puternic cu craterele umbrite ale suprafeței selenare.
„Trezirea și la treabă! Sonda Blue Ghost a capturat primul său răsărit pe Lună, marcând începutul zilei selenare și al operațiunilor de suprafață în noua sa casă”, a scris Firefly Aerospace în postare.
Blue Ghost transportă zece instrumente științifice NASA, multe dintre ele fiind deja active. Acestea vor funcționa timp de două săptămâni, până când începe noaptea selenară, moment în care misiunea alimentată solar se va încheia. Experimentele vizează domenii esențiale pentru explorarea Lunii, printre care: compoziția și geologia selenară; fluxul termic la suprafață; monitorizarea vremii spațiale; testarea unei tehnologii de foraj; și studierea levitației particulelor de praf selenar la apus, enumeră Space.com.
Aselenizarea reușită vine la 46 de zile după lansarea sondei Blue Ghost la bordul unei rachete SpaceX Falcon 9, pe 15 ianuarie. CEO-ul Firefly Aerospace, Jason Kim, a descris succesul misiunii ca fiind un moment crucial pentru companie.
„Firefly a ajuns, la propriu și la figurat, până la Lună! Această echipă îndrăzneață și de neoprit a demonstrat că suntem pregătiți să oferim acces fiabil și accesibil la Lună, iar acesta este doar începutul”, a declarat Kim.
Firefly Aerospace își propune să lanseze misiuni anuale spre Lună, deschizând calea pentru o prezență umană susținută pe satelitul natural al Pământului.
Misiunea Blue Ghost face parte din programul Commercial Lunar Payload Services (CLPS) al NASA, care sprijină dezvoltarea transportului comercial pe Lună pentru programul Artemis.
În cadrul aceluiași program, sonda de aselenizare Athena IM-2, a companiei Intuitive Machines, a intrat în orbita selenară pe 4 martie și se pregătește pentru o aselenizare aproape de Polul Sud pe 6 martie.
De asemenea, sonda Resilience, a companiei japoneze ispace, lansată cu aceeași rachetă SpaceX ca Blue Ghost, urmează o traiectorie mai lungă, având ca obiectiv o tentativă de aselenizare la sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie.
Explorarea selenară comercială este într-un moment de expansiune rapidă, cu misiuni din ce în ce mai ambițioase, menite să transforme Luna într-un punct cheie pentru viitoarele misiuni umane în spațiul îndepărtat.
Primele observații 3D cu atmosfera unei exoplanete
Gaura neagră supermasivă din centrul Căii Lactee șochează din nou! Ce a observat Telescopul Webb?