O echipă de neurologi și neurochirurgi de la UCL (Anglia) a identificat părțile creierului implicate în amintirea cuvintelor și modul în care acestea sunt afectate de o formă comună de epilepsie.
Un nou studiu, publicat în revista Brain Communications, a arătat că micșorarea anumitor zone din partea frontală și laterală a creierului (cortexurile prefrontal, temporal și cingular, precum și hipocampul) este asociată cu dificultăți în reținerea cuvintelor.
Această descoperire evidențiază faptul că rețeaua responsabilă de formarea și stocarea amintirilor legate de cuvinte este dispersată în întregul creier.
Acest aspect este deosebit de important pentru înțelegerea unor afecțiuni precum epilepsia, în care pacienții se confruntă frecvent cu probleme de memorie verbală. Cercetătorii speră ca aceste concluzii să contribuie la ghidarea tratamentului neurochirurgical al pacienților cu epilepsie, ajutându-i pe chirurgi să evite afectarea zonelor esențiale pentru limbaj și memorie în timpul intervențiilor.
„Capacitatea de a memora și de a-ți reaminti cuvinte este esențială pentru buna funcționare a memoriei zilnice. Tomografiile cerebrale detaliate prin RMN sunt utilizate pentru a identifica cauzele epilepsiei și pot indica dacă anumite părți ale creierului au suferit micșorări. Prin măsurarea acestor modificări și corelarea lor cu performanțele în reținerea cuvintelor, putem determina părțile creierului implicate în amintirea cuvintelor. În plus, dacă medicamentele nu reușesc să controleze crizele epileptice, aceste descoperiri ne ajută să ghidăm intervențiile chirurgicale astfel încât să evităm afectarea regiunilor esențiale pentru memorie”, a explicat profesorul John Duncan, autorul principal al studiului.
Într-un studiu unic de acest fel, cercetătorii au analizat 84 de persoane cu epilepsie a lobului temporal (o formă de epilepsie care își are originea în lobul temporal, situat pe părțile laterale ale creierului) și cu scleroză hipocampică (o afecțiune caracterizată prin cicatrizarea unei părți a creierului, afectând memoria), comparându-le cu un grup de 43 de persoane sănătoase.
Pacienții au fost împărțiți în două categorii, în funcție de partea afectată a hipocampului: stângă sau dreaptă.
Pentru a măsura dimensiunea și forma diverselor regiuni ale creierului, cercetătorii au utilizat scanări RMN de înaltă rezoluție. Acestea au vizat atât cortexul cerebral (stratul exterior al creierului, responsabil pentru gândire, memorie, atenție, percepție, conștientizare și limbaj), cât și zone specifice din hipocamp (structura implicată în învățare, memorie și orientare spațială).
Toți participanții au fost supuși unor teste standardizate pentru evaluarea memoriei verbale, incluse în Adult Memory and Information Processing Battery, care măsoară capacitatea de a reține și a-și reaminti cuvinte.
Cercetătorii au comparat apoi rezultatele testelor de memorie cu dimensiunile diverselor regiuni cerebrale, pentru a determina dacă micșorarea unor structuri ale creierului este asociată cu dificultăți de memorie.
Rezultatele au arătat că o reducere a dimensiunii în anumite regiuni, precum cortexurile prefrontal, temporal și cingular, precum și în anumite părți ale hipocampului, este legată de dificultăți în reținerea cuvintelor la persoanele cu epilepsie temporală.
Aceste descoperiri sunt esențiale și pentru înțelegerea modului în care creierul organizează și stochează informațiile legate de limbaj, notează Medical Xpress.
„Această cercetare este importantă deoarece ne ajută să înțelegem mecanismele prin care poate fi afectată memoria și contribuie la dezvoltarea unor intervenții neurochirurgicale care să nu agraveze problemele de memorie”, a declarat dr. Giorgio Fiore, autor al studiului.
Ceaiul negru, verde sau alb elimină metale grele din apă, arată un studiu
Cercetătorii spun că trebuie să schimbăm definiția dislexiei
Medicamentele pentru diabet sunt promițătoare pentru tratarea sănătății mintale