Galaxia vecină ar putea fi sfâșiată. Un grup de cercetători condus de Satoya Nakano și Kengo Tachihara, de la Universitatea Nagoya (Japonia) a adus noi informații despre mișcarea stelelor masive din Micul Nor al lui Magellan (SMC), o galaxie mică aflată în apropierea Căii Lactee.
Galaxia vecină ar putea fi sfâșiată. Conform studiului, forța gravitațională exercitată de Marele Nor al lui Magellan (LMC), galaxia mai mare aflată lângă SMC, ar putea contribui la destrămarea treptată a galaxiei mai mici. Această descoperire scoate la iveală un nou tipar de mișcare al stelelor, care ar putea schimba modul în care înțelegem evoluția și interacțiunea galaxiilor.
Rezultatele au fost publicate în revista The Astrophysical Journal Supplement Series.
„Atunci când am obținut pentru prima dată acest rezultat, am crezut că ar putea fi o greșeală în metoda noastră de analiză. Însă, după verificări amănunțite, concluziile sunt clare și incontestabile, iar noi am fost surprinși”, a declarat Tachihara.
Micul Nor al lui Magellan este una dintre cele mai apropiate galaxii față de Calea Lactee, ceea ce i-a permis echipei de cercetători să identifice și să urmărească aproximativ 7.000 de stele masive din interiorul său. Aceste stele, care au o masă de peste opt ori mai mare decât Soarele, trăiesc relativ puțin, doar câteva milioane de ani, înainte de a exploda sub formă de supernove. Prezența lor indică zone bogate în hidrogen, esențial pentru formarea de noi stele.
„Am observat că stelele din SMC se deplasează în direcții opuse, pe părțile laterale ale galaxiei, ca și cum ar fi trase în afară. Unele dintre stele par să se apropie de LMC, în timp ce altele se îndepărtează, ceea ce sugerează influența gravitațională a galaxiei mai mari. Acest tipar neașteptat susține ipoteza că SMC este perturbată și distrusă treptat de către LMC”, a explicat Tachihara.
Un alt rezultat surprinzător a fost lipsa mișcării de rotație a stelelor masive din SMC. Spre deosebire de Calea Lactee, unde gazul interstelar se rotește împreună cu stelele, în SMC cercetătorii au observat un comportament diferit. În mod normal, stelele tinere și masive se mișcă în același ritm cu gazul din care s-au format, deoarece nu a trecut suficient timp pentru a se separa de mișcarea acestuia. Însă în SMC, stelele nu prezintă o mișcare de rotație, ceea ce sugerează că nici gazul interstelar nu se rotește, scrie Eurek Alert.
„Dacă SMC chiar nu se rotește, atunci estimările anterioare despre masa sa și despre interacțiunile sale cu Calea Lactee și cu LMC ar putea fi greșite. Acest lucru ar putea schimba radical înțelegerea istoriei interacțiunilor gravitaționale dintre cei doi Nori ai lui Magellan și Calea Lactee”, a explicat Nakano, unul dintre autorii studiului, care a realizat și un videoclip explicativ despre aceste rezultate.
Studiul are implicații importante și pentru înțelegerea modului în care galaxiile interacționau în Universul timpuriu. Astronomii consideră că SMC este un model ideal pentru studierea galaxiilor primordiale, deoarece prezintă condiții asemănătoare cu cele din începuturile Universului, cum ar fi o cantitate redusă de elemente grele și o forță gravitațională slabă. Astfel, descoperirile cercetătorilor legate de interacțiunea dintre SMC și LMC ar putea reflecta procesele prin care s-au format și au evoluat galaxiile acum miliarde de ani.
„Nu putem observa Calea Lactee din exterior, pentru a o vedea în ansamblu. De aceea, SMC și LMC sunt singurele galaxii în care putem studia în detaliu mișcarea stelelor. Această cercetare este importantă pentru că ne ajută să înțelegem procesul de formare a stelelor în legătură directă cu mișcarea lor în interiorul galaxiei”, a subliniat Tachihara.
Misiunea chineză Chang’e 6 confirmă cum s-a format Luna Pământului
Crește posibilitatea ca asteroidul care a amenințat Pământul să lovească Luna
Ar putea exista viață biologică pe unul dintre sateliții naturali ai lui Saturn?
Agenția Spațială Europeană avertizează că există prea multe deșeuri pe orbita Pământului