Poveștile oceanului au acum un traducător high-tech. Google a dezvoltat un model AI pentru comunicarea cu delfinii.
Google a dezvoltat un model AI pentru comunicarea cu delfinii. Un nou model de Inteligență Artificială se scufundă în lumea clicurilor, fluierăturilor și a pulsațiilor produse de delfini, aducând oamenii de știință mai aproape ca niciodată de a descifra codul uneia dintre cele mai sofisticate forme de comunicare din regnul animal.
Numit DolphinGemma, acest nou sistem AI este un model lingvistic de mari dimensiuni, prietenos cu delfinii, dezvoltat de Google în colaborare cu cercetători de la Georgia Tech și Wild Dolphin Project (WDP), ambele din SUA.
Delfinii sunt animale extrem de inteligente și comunicative, folosind o varietate de sunete de frecvență înaltă pentru a atrage parteneri, a-și găsi prietenii, a-și coordona comportamentul și a menține armonia în grup; cam ca noi, de altfel. De-a lungul anilor, WDP a adunat o cantitate uriașă de date despre sunetele delfinilor și a început să identifice tipare precum: fluierături unice care ajută mamele și puii să se regăsească; „țipete” pulsate în timpul conflictelor; și „zgomote rapide” de clicuri, folosite în curtare sau pentru a alunga rechinii.
Cu ajutorul AI-ului, cercetătorii speră să pătrundă mai adânc în aceste date și să descopere regulile și tiparele care ar putea dezvălui ce spun cu adevărat delfinii. Modelul este antrenat inițial pe delfinul pestriț de Atlantic, dar echipa plănuiește să aplice rezultatele și la alte specii de cetacee, cum ar fi delfinii comuni și cei rotitori.
Folosind tehnologii audio avansate, modelul transformă sunetele delfinilor într-un format analizabil de către AI, facilitând detectarea semnificațiilor ascunse. Deși DolphinGemma este extrem de performant, este suficient de eficient pentru a rula direct pe smartphone-urile folosite de cercetători pe teren.
Acesta utilizează un model lingvistic de tip LLM, conceput special pentru a identifica tipare în secvențe complexe, fie că este vorba despre texte scrise de oameni, fie despre sunete de delfini.
Asemenea modului în care ChatGPT procesează limbajul uman, DolphinGemma este antrenat să recunoască tipare repetitive, combinații sonore și indicii contextuale din comunicarea delfinilor. Astfel, cercetătorii pot trece de la o simplă catalogare a sunetelor la o înțelegere reală a modului în care aceste sunete funcționează într-un sistem organizat și semnificativ, poate chiar similar cu un limbaj, scrie IFL Science.
Unul dintre obiectivele principale ale cercetării WDP este de a înțelege modul în care delfinii comunică și interacționează în habitatul lor natural. Studiindu-i în mediul subacvatic, oamenii de știință pot corela sunetele emise cu comportamentele observate în timp real, lucru imposibil de la suprafață.
În cele din urmă, proiectul își propune să exploreze potențialul unei interacțiuni bidirecționale între oameni și delfini, folosind această tehnologie. Cu alte cuvinte, să putem vorbi „delfineza”.
Totuși, până la acel moment sunt multe obstacole de depășit. De exemplu, delfinii din diferite regiuni au vocalizări distincte, ceea ce sugerează existența unor „accente” sau chiar „limbi” diferite. Nu se știe nici măcar dacă două populații din oceane diferite s-ar înțelege între ele.
Chiar și așa, cu instrumente precum DolphinGemma, oamenii de știință încep să dezvăluie misterele comunicării delfinilor și să pună bazele a ceea ce, într-o zi, ar putea deveni o conversație reală între specii.
Trucul simplu care reduce consumul de energie al centrelor de date cu 30%
Test de cultură generală. Ce sunt criptomonedele?
De ce vor oamenii de știință să-i provoace durere Inteligenței Artificiale?