NASA a lansat o nouă misiune pentru a cartografia vântul solar. Pentru început, aceasta a oferit o fotografie stranie cu Luna și Soarele.
O nouă misiune NASA destinată să studieze vântul solar a început să trimită primele sale imagini din orbita joasă a Pământului, începând ci o imagine stranie cu Luna și Soarele.
Misiunea, numită PUNCH (Polarimeter to Unify the Corona and Heliosphere), a fost lansată pe 11 martie 2025 și constă din patru sateliți, fiecare echipat cu un instrument de imagistică. Unul dintre acestea are un câmp vizual îngust, iar celelalte trei surprind imagini cu unghi larg, pentru a surprinde în detaliu modul în care atmosfera Soarelui se transformă treptat în vânt solar, care apoi se propagă prin întreg Sistemul Solar.
Cea mai spectaculoasă imagine vine de la instrumentul cu câmp îngust (NFI), un tip de coronograf. Acesta folosește un dispozitiv numit ocultator, care blochează discul solar, exact ca în timpul unei eclipse. Așa pot fi observate în detaliu straturile exterioare ale Soarelui, cunoscute sub numele de coroană solară.
În una dintre primele imagini trimise de PUNCH, ocultatorul nu este perfect aliniat, ceea ce îi permite unei părți din lumina solară să se strecoare în cadru. Astfel, în jurul discului central apare un inel strălucitor de lumină difractată, în timp ce o aură difuză, reflectată de pe suprafața ocultatorului, domină imaginea.
Dar poate cel mai spectaculos detaliu este prezența Lunii noi, complet luminată de reflexia luminii solare de pe Terra, plutind misterios în acest peisaj cu totul inedit.
Celelalte trei imagini, realizate cu ajutorul camerelor cu unghi larg (WFIs), sunt cel puțin la fel de fascinante. Toate trei surprind constelații și roiuri stelare cunoscute, precum Pleiadele, vizibile în fiecare cadru.
Una dintre cele mai spectaculoase imagini vine de la WFI-2, care a capturat o vedere a cerului colorată în tonuri curcubeu. Culorile nu sunt vizibile cu ochiul liber, dar reflectă realități fizice importante. Satelitul folosește filtre speciale pentru a detecta polarizarea luminii, adică modul în care undele luminoase se aliniază după ce trec prin sau se reflectă de pe particule de materie.
WFI-2 a reușit să detecteze polarizarea luminii solare care se împrăștie în praful interplanetar aflat în planul orbital al Sistemului Solar. Acest fenomen este cunoscut drept lumină zodiacală, un voal difuz de lumină ce poate fi observat în nopțile foarte întunecate, mai ales în apropierea echinocțiilor.
Culorile din imagine reflectă direcția și intensitatea acestei polarizări, oferind informații prețioase despre compoziția și structura prafului cosmic, explică Science Alert.
Imaginile obținute de WFI-1 și WFI-3 sunt similare și arată aceeași lumină zodiacală, dar din unghiuri ușor diferite. În cadrul de la WFI-1 pot fi recunoscute roiul Hiade, în formă de V, și Pleiadele, în zona central-superioară a imaginii.
În WFI-3, Pleiadele apar în partea stângă (ora 9, pe un cadran imaginar), iar constelația Cassiopeia strălucește în partea de sus.
NASA a confirmat că toate instrumentele funcționează perfect, iar imaginile obținute sunt o dovadă clară a succesului tehnic al misiunii. Urmează o perioadă de calibrare a instrumentelor, după care va începe munca științifică propriu-zisă.
Chiar și în această fază incipientă, există șanse reale ca PUNCH să ofere primele date-cheie despre modul în care Soarele generează vântul solar, acel flux constant de particule încărcate care sculptează „bula” magnetică a Sistemului Solar în interiorul galaxiei noastre, Calea Lactee.
Ciudățenie cosmică! Mai multe galaxii „care se uită” înspre Pământ, descoperite de cercetători
Telescopul Spaţial Hubble împlineşte 35 de ani de funcţionare