Home » Știință » Ceva „pulsează ca o inimă” adânc sub scoarța Pământului, au descoperit oamenii de știință

Ceva „pulsează ca o inimă” adânc sub scoarța Pământului, au descoperit oamenii de știință

Publicat: 30.06.2025

Oamenii de știință au descoperit că, la joncțiunea triplă Afar din Etiopia, acolo unde se întâlnesc trei plăci tectonice, magma topită lovește scoarța Pământului din interior.

Acolo, continentul este încet-încet sfâșiat în etapele incipiente ale formării unui nou bazin oceanic. Prin analizarea semnăturilor chimice ale vulcanilor din această regiune, o echipă condusă de geoloaga Emma Watts de la Universitatea Swansea din Marea Britanie a sperat să afle mai multe despre acest proces sălbatic.

„Am descoperit că mantaua de sub Afar nu este uniformă sau staționară – pulsează, iar aceste pulsații poartă semnături chimice distincte”, spune Watts, care se afla la Universitatea din Southampton atunci când a fost realizată cercetarea.

„Aceste pulsații ascendente de manta parțial topită sunt canalizate de plăcile tectonice aflate în proces de riftare de deasupra. Asta e important pentru modul în care înțelegem interacțiunea dintre interiorul Pământului și suprafața acestuia.”

Pulsațiile poartă semnături chimice distincte

Planeta noastră este într-o stare constantă de transformare. Plăcile tectonice în care este împărțită scoarța terestră nu sunt fixe, ci se mișcă, se ciocnesc și chiar alunecă una sub alta. Punctele unde se întâlnesc sunt, de obicei, focare de evoluție geologică – pline de activitate vulcanică ce remodelează suprafața din interior, scrie ScienceAlert.

Joncțiunea Afar este punctul în care se întâlnesc plăcile Arabiană, Nubiană și Somaliană, fiecare deplasându-se în direcții diferite și lăsând o falie tot mai largă sub Triunghiul Afar. În cele din urmă, scoarța va deveni atât de subțire aici încât suprafața va coborî sub nivelul mării, formând un nou bazin oceanic conectat cu Marea Roșie.

Oamenii de știință bănuiesc că ascensiunea mantalei joacă un rol în acest proces de dislocare continentală, dar înțelegerea noastră a modului în care funcționează este limitată. Cum nu putem să săpăm până acolo, Watts și colegii ei au analizat materialul vulcanic adus la suprafață din manta.

Au colectat 130 de probe de rocă vulcanică din jurul regiunii Afar și a Riftului Etiopian Principal și au realizat analize chimice. Aceste analize, combinate cu date deja existente, au fost folosite pentru a crea modele avansate ale activității de sub Triunghi.

Planeta noastră este într-o stare constantă de transformare

Rezultatele au arătat benzi chimice distincte, care se repetă în tot sistemul de rifturi, provenind dintr-un singur „nor asimetric de material” conturat de mediul său și împins la suprafață.

„Dungile chimice precum cele descoperite sugerează că materialul pulsează, asemenea unei inimi”, spune geologul Tom Gernon de la Universitatea din Southampton.

„Aceste pulsații par să se comporte diferit în funcție de grosimea plăcii tectonice și de cât de repede se desparte. În rifturi care se extind mai rapid, precum Marea Roșie, pulsațiile se propagă mai eficient și mai regulat, ca un puls printr-o arteră îngustă.”

Dacă modelul echipei este corect, acesta sugerează că peneurile de manta și ascensiunile pot fi modelate de dinamica plăcilor tectonice de deasupra – o descoperire ce ar putea informa cercetări viitoare asupra activității care modelează continuu planeta noastră.

Cercetarea a fost publicată în revista Nature Geoscience.

Vă recomandăm să mai citiți și:

O bucată veche de 4 miliarde de ani din scoarța terestră, descoperită sub Australia

Oamenii de știință au descoperit potențiala sursă a vieții, ascunsă adânc în scoarța terestră

Asteroidul care a dus la extincţia dinozaurilor a găurit întreaga scoarţă terestră

Un volum foarte mare de apă, descoperit la mare adâncime sub scoarţa terestră

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase