Cercetătorii încearcă să descopere de ce unii oameni dezvoltă pe parcusul timpului două sau trei boli cronice – boli de inimă, diabet, depresie – în timp ce alții rămân relativ sănătoși.
Potrivit unui nou studiu, alimentația ar putea fi cea care face diferența.
Cercetătorii de la Centrul de Cercetare pentru Îmbătrânire din cadrul Institutului Karolinska (Suedia) au urmărit peste 2.400 de adulți suedezi vârstnici timp de 15 ani.
Au descoperit că persoanele care au avut în mod constant o dietă sănătoasă au dezvoltat mai lent boli cronice, spre deosebire de cei care au urmat o dietă inflamatorie, adică bogată în carne procesată, cereale rafinate și băuturi îndulcite – alimente cunoscute pentru favorizarea inflamației cronice de grad scăzut în organism.
Acest lucru este important deoarece bolile multiple reprezintă una dintre cele mai mari probleme pentru vârstnici – cresc riscul de invaliditate, spitalizare și moarte prematură.
Deși se știa că dieta poate preveni boli individuale, acest studiu arată că ea poate influența și ritmul general al îmbătrânirii biologice.
Au fost analizate patru tipare alimentare: dieta MIND – destinată protejării sănătății creierului, Indicele Alternativ de Alimentație Sănătoasă – bazat pe alimente asociate cu risc mai scăzut de boli, dieta mediteraneană și dieta inflamatorie – bogată în alimente procesate și zahăr.
Primele trei au fost asociate cu acumulare mai lentă de boli, în timp ce dieta inflamatorie a dus la acumulare mai rapidă.
Cea mai puternică asociere s-a observat în cazul bolilor cardiovasculare și psihice – persoanele cu diete sănătoase au avut un risc mai scăzut de a dezvolta insuficiență cardiacă, AVC, depresie sau demență.
Nu s-a găsit o legătură clară între dietă și boli musculo-scheletale precum artrita sau osteoporoza. Unele beneficii au fost mai evidente la femei și la participanții cei mai în vârstă (78+ ani), ceea ce sugerează că nu este niciodată prea târziu pentru a schimba dieta.
Acest studiu este unul dintre cele mai lungi și complexe de acest fel, cu evaluări repetate ale dietei și urmărirea a peste 60 de afecțiuni cronice.
Desigur, dieta este doar o parte din puzzle – activitatea fizică, relațiile sociale și accesul la servicii medicale sunt, de asemenea, esențiale pentru îmbătrânirea sănătoasă. Dar îmbunătățirea dietei este o măsură accesibilă și eficientă, scrie ScienceAlert.
Îmbătrânirea este inevitabilă – dar modul în care se desfășoară poate fi influențat. Chiar și schimbări mici în alimentație pot avea un impact semnificativ asupra calității vieții la vârste înaintate.
Alimentele ultraprocesate cresc riscul de boli cronice, chiar și în cantități moderate
Combinația de alimente prin care ne putem feri de boli cronice
Băutura care provoacă boli cronice și îți „încetinește” creierul