Oamenii de știință care încearcă să abordeze criza actuală a obezității au făcut o descoperire importantă: restricția calorică intermitentă duce la schimbări semnificative atât în intestin, cât și în creier, ceea ce ar putea deschide noi opțiuni pentru menținerea unei greutăți sănătoase.
Cercetători din China au studiat 25 de voluntari clasificați ca obezi pe o perioadă de 62 de zile, timp în care au participat la un program de restricție energetică intermitentă (IER) – un regim care implică un control atent al aportului caloric și post relativ în anumite zile.
Participanții la studiu nu numai că au pierdut în greutate – în medie 7,6 kilograme (7,8% din greutatea corporală) – dar au existat și dovezi ale unor modificări în activitatea regiunilor creierului legate de obezitate și în compoziția bacteriilor intestinale, scrie ScienceAlert.
„Aici arătăm că o astfel de dietă schimbă axa creier-intestin-microbiom la om,” a declarat cercetătorul în sănătate Qiang Zeng. „Schimbările observate în microbiomul intestinal și în activitatea regiunilor creierului legate de dependență în timpul și după pierderea în greutate sunt extrem de dinamice și cuplate în timp.”
Nu este clar ce anume cauzează aceste schimbări sau dacă intestinul influențează creierul sau invers. Cu toate acestea, se știe că intestinul și creierul sunt strâns legate, astfel încât tratarea anumitor regiuni ale creierului ar putea fi o modalitate de a controla aportul alimentar.
Schimbările în activitatea creierului, detectate prin scanări RMN funcționale (fMRI), au fost observate în regiunile cunoscute ca fiind importante în reglarea poftei de mâncare și a dependenței.
Mai mult, schimbările în microbiomul intestinal (analizate prin probe de scaun și măsurători sanguine) au fost legate de regiuni specifice ale creierului. De exemplu, bacteriile Coprococcus comes și Eubacterium hallii au fost asociate negativ cu activitatea din girusul orbital frontal inferior stâng, o zonă implicată în funcția executivă, inclusiv voința noastră când vine vorba de alimentație.
„Se crede că microbiomul intestinal comunică cu creierul într-un mod complex, bidirecțional,” a spus omul de știință medical Xiaoning Wang.
„Microbiomul produce neurotransmițători și neurotoxine care ajung la creier prin nervi și circulația sanguină. În schimb, creierul controlează comportamentul alimentar, în timp ce nutrienții din dieta noastră schimbă compoziția microbiomului intestinal.”
Peste un miliard de oameni din întreaga lume sunt estimați a fi obezi, ceea ce duce la un risc crescut pentru o multitudine de probleme de sănătate, de la cancer la boli de inimă.
Cunoașterea modului în care creierul și intestinul nostru sunt dependente unul de celălalt ar putea face o diferență uriașă în prevenirea și reducerea eficientă a obezității.
„Următoarea întrebare la care trebuie să răspundem este mecanismul precis prin care microbiomul intestinal și creierul comunică la persoanele obeze, inclusiv în timpul pierderii în greutate,” a spus omul de știință biomedical Liming Wang.
Cercetarea a fost publicată în Frontiers in Cellular and Infection Microbiology.
Trucul simplu pentru slăbit atunci când dieta cu legume și carne nu mai funcționează
Ce efect are cofeina în combinație cu o dietă bogată în grăsimi și zahăr?
Dieta celebră care protejează nu doar inima, ci și vindecă gingiile dureroase
Un studiu a descoperit dieta care favorizează o îmbătrânire sănătoasă