Armata secolului XXI

Publicat: 12.09.2007
In anul 546 inainte de Hristos, Cresus, regele Lydiei, se gandea la posibilitatile tactice pe care le avea la indemâna pentru a declansa, pe raul Halys, un atac impotriva vecinilor sai persani. Inainte, insa, regele s-a dus sa consulte Oracolul lui Apollo din Delphi, de la care a primit urmatorul raspuns: Cresus, daca vei trece raul, vei distruge un imperiu maret. Sigur de victorie, regele a lansat ofensiva. Infrangerea a fost catastrofala, Cresus a fost ucis, iar regatul lui anexat imperiului persan. A prezice cu certitudine cursul evenimentelor militare este, asadar, o treaba la care nici zeii nu se prea pricep

La inceputul celui de-al doilea razboi din Irak, Statele Unite aveau tehnologia si dotarea necesare pentru a transforma intregul Irak intr-un imens desert atomic. Nici un strateg, insa, nu se gandeste serios la aceasta posibilitate – nimeni nu isi poate asuma moartea a milioane de civili. Totodata, a devenit o tactica destul de frecventa folosirea scuturilor umane in apropierea obiectivelor strategice. De aceea, chiar daca tehnologia armelor orbitale si, de ce nu, a navelor spatiale de razboi va deveni mai ieftina, e greu de crezut ca, in urmatorii 50 de ani, se va trage din spatiu in tinte umane.

Asadar, infanteria ramane o componenta esentiala a armatei secolului XXI, indiferent daca razboiul orbital va deveni o realitate, sau va ramane la stadiul de concept, asa cum este, inca, in zilele noastre. Nici implicarea in conflict a robotilor sau a cyborgilor in locul oamenilor nu reprezinta astazi o solutie tehnica viabila. Pe langa costurile legate de fabricatie, principala bariera in fata constructiei robotilor de razboi o ridica faptul ca, intr-o batalie, sunt de luat o multime de decizii moral-umanitare. Soldatii umani raman niste luptatori extrem de versatili, capabili atat sa protejeze, cat si sa supuna o populatie.

Pe de alta parte – spre deosebire de tancuri, avioane, rachete sau sateliti orbitali –, ei pot executa operatiuni specifice, cum ar fi cele de tip Seek and Destroy (Cauta si distruge). In mai toate razboaiele moderne, infanteria este folosita pentru lupte desfasurate in locatii la care alte unitati nu pot ajunge – munti, jungle, orase bombardate. Inlocuirea oamenilor cu roboti sau cyborgi nu ar face decat sa creeze noi probleme. Daca infanteriei actuale i-ar lua locul una formata din roboti de razboi, o singura bomba EMP bine tintita ar anihila, dintr-o singura lovitura, sute de mii de combatanti – iar in acest caz nimeni nu si-ar mai pune probleme morale.

In situatia in care s-ar crea o infanterie mixta, de oameni si de roboti, acestia din urma ar fi la fel de vulnerabili in fata armelor HERF ca oamenii in fata gloantelor, iar costul producerii robotilor de razboi, indiferent cat de mic ar ajunge in viitor, ar fi oricum mult mai ridicat decat cel pe care-l implica recrutarea soldatilor umani. De aceea, pana cand nu se vor gasi masuri adecvate de protectie si securizare a robotilor, infanteria clasica va ramane o solutie strategica pentru razboaiele secolului XXI. Indiferent daca in viitor infanteria va fi umana, robotizata sau mixta, ea va fi in continuare singura unitate care va decide soarta unui conflict.

Tancurile, navele, avioanele, artileria sau rachetele sunt doar unelte care fac treaba infanteriei mai usoara. In al doilea razboi mondial, in razboaiele din Coreea, Vietnam, Iugoslavia, Irak sau Afganistan, sute de mii de bombe si rachete au fost lansate catre obiectivele inamice dar, desi au avut o contributie covarsitoare in desfasurarea conflictelor, nu ele au decis rezultatul acestora. Infanteristul are si va avea cel mai greu destin in cadrul unei armate: el este prima si cea mai facila tinta, dar tot el este cel care, in final, hotaraste cine invinge si cine pierde intr-un razboi. Soldatul si echipamentul viitorului Soldatul viitorului va fi extrem de diferit de cel din ziua de azi.

Dezvoltarea constanta a tehnologiilor si tacticilor militare schimba in permanenta fata campului de lupta. Falanga i-a oferit lui Alexandru Macedon un avantaj important in fata adversarilor, care aveau o dotare militara inferioara. Teoretic, o mitraliera din secolul XIX poate macelari fara probleme un grup de primitivi inarmati cu sulite si cutite. Tot in teorie, o bomba nucleara din secolul XX poate anihila instantaneu o armata dotata cu cele mai performante mitraliere. In secolul XXI, o arma orbitala montata pe o naveta sau pe un satelit va fi, probabil, capabila sa distruga, dintr-o singura lovitura, absolut orice tinta de pe Pamant, fie aceasta un om, o divizie, o armata intreaga, un oras sau o regiune.

Totusi, in cele din urma, daca ne gasim la locul si timpul potrivite, nu avem nevoie decat de o sulita primitiva pentru a ucide operatorul celei mai avansate nave orbitale de lupta, asa incat toate avantajele oferite de dezvoltarea constanta a tehnologiilor de razboi se duc pe apa sambetei! Specialistii considera ca lupta nu se rezuma doar la arme. Cea mai performanta mitraliera e inutila daca tragatorul nu poate identifica tinta, iar o bomba nucleara nu face doi bani daca inamicul este prea aproape. De aceea, soldatul viitorului va fi dotat, inainte de toate, cu un echipament extrem de performant si supersofisticat, prin intermediul caruia isi va ajusta si extinde neincetat capacitatile.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase