Prima pagină Timp Liber

De altadata (decembrie)

Emanuel Badescu 12.06.2006 | ● Vizualizări: 126
De altadata (decembrie)     De altadata (decembrie) + zoom
Galerie foto (1)

Anii interbelici au insemnat nu doar faurirea Romaniei Mari, ci si descoperirea romanilor de catre ei insisi. Munteanul, ardeleanul si moldoveanul abia acum se puteau imbratisa fara teama, abia acum isi puteau spune unul altuia, in armonie politica si teritoriala, frate. In secolul al XIX-lea, insa, infratirea era doar un vis. Mai mult, cauzalitatea ei teoretica trebuia argumentata, documentata iconografic.

Transilvania, Banatul, Crisana, Maramuresul, 1918-1928, ianuarie 1929.

Unul dintre pionierii acestui fel de documentare a fost Carol Popp de Szathmari (1812-1887). Inca din deceniul 1831-1840, artistul putea fi vazut umbland prin sate din cele trei Principate, desenand si colorand. Rodul acestei munci se va preface ulterior in albume. In anul 1841, i-a aparut primul si, din pacate, ultimul album litografiat (va face, in schimb, albume fotografice).

Profesorul Ion Muslea, de la Universitatea „Regele Ferdinand“ din Cluj, a descoperit albumul in colectiile bibliotecii si i-a facut o prezentare de inalta tinuta in tomul II al revistei Transilvania, Banatul, Crisana, Maramuresul, care aparea la Bucuresti sub egida editurii si tipografiei Cultura Nationala. Aflam de aici date noi si deosebit de interesante. De pilda, in original, albumul prezentat se intitula Ardealul in ilustratii. Editat de Szathmari Pop Carol si a aparut la Institutul Tipo-Litografic al Liceului Regal din Cluj. „Dupa bibliografia lui Petrik – precizeaza profesorul Muslea – el a aparut in 1841, in 12 fascicole.“ Exemplarul descris continea 94 pagini, cu 4 desene si 31 de planse, dintre care 6 in culori. Numarul mare de planse referitoare la biserici, sate romanesti si la portul popular l-a facut pe Szathmari, la timpul lui, deosebit de util celor care voiau sa cunoasca spiritualitatea romaneasca din spatiul transilvan