Home » Travelling » Trabucuri, palmieri & Salsa de Cuba

Trabucuri, palmieri & Salsa de Cuba

Publicat: 18.09.2007
Un paradis in care pana si timpul, in loc sa se scurga, leneveste la soare si bea un cocktail de rom dintr-un pahar cu umbreluta. O insula a carei legenda sporeste pe zi ce trece: Cuba.

Tot in schimbul catorva dolari, puteti vizita si una dintre fabricile de trabucuri, unde marci celebre precum Cohiba, Montecristo, Romeo y Julieta sau H. Upmann sunt realizate manual. Daca doriti sa cumparati o cutie, vizita va va costa in jur de 350 de dolari. Gurmanzii nu se vor simti totusi impliniti in Cuba, unde optiunile culinare se limiteaza in general la „trilogia cubaneza“ – pui, porc si peste. Lucrurile nu stau mai bine nici pentru vegetarieni, pentru ca mesele contin invariabil carne. Daca mancarea nu este extrem de variata, in schimb turistii se pot hrani cu muzica, deoarece, la lasarea serii, strazile rasuna neincetat de acorduri de salsa. Restaurantele, cafenelele, hote­lu­rile si discotecile din Havana rivalizeaza cu cele ale Vienei in privinta adoratiei pe care locuitorii o arata muzicii.

Un taram suspendat in timp, Cuba este destinatia perfecta pentru cei care sufera de depresia provocata de iarna sau, pur si simplu, de frig. Ghidul calatorului Turistii nu au neaparata nevoie de carti de credit sau de cecuri de calatorie, pentru ca dolarul american este acceptat oriunde. Preturile sunt ispititoare: o camera dubla intr-un hotel cu vedere la ocean costa 50 de dolari pe noapte, sau 100 de dolari cu toate facilitatile incluse. Pentru o camera intr-o pensiune se platesc intre 15 si 25 de dolari. O masa la restaurant variaza intre 10 si 15 dolari. Pretul unui bilet de tren pe distanta de 150 de kilometri se ridica la 4 dolari, iar inchirierea unei masini ajunge la 100 de dolari pe zi. Majoritatea lucratorilor din turism se bazeaza pe bacsis, asa ca e recomandat sa oferiti cate un dolar ghizilor de la muzee, paznicilor care va supravegheaza masina toata noaptea sau soferilor de autobuz care va indruma in directia potrivita.

Text: Raluca Badea
Foto: Guliver, Walter Glaser

FACTS


Informatii utile

Daca doriti sa calatoriti individual catre Havana, trebuie sa va asteptati la o escala obligatorie intr-un oras european, in functie si de linia aeriana pe care o alegeti (Amsterdam pentru KLM si Frankfurt pentru Lufthansa, de pilda). Lufthansa va ofera un zbor din Bucuresti catre Frankfurt vinerea, continuat sambata cu linia aeriana Condor. Preturile incep de la 782 de euro (dus-intors) si nu includ taxele de aeroport. Liniile aeriene KLM au zboruri din Bucuresti catre Havana in fiecare joi, sambata si duminica (cu escala la Amsterdam), iar pretul unui bilet dus-intors se ridica la 810 dolari (plus taxele de aeroport). Puteti zbura spre Havana si cu Air France (cu escala la Paris) la pretul de 869 dolari plus taxele de aeroport sau Iberia (cu escala la Madrid) la pretul de 849 dolari (taxele de aeroport nu sunt incluse). Cei care doresc sa contracteze sejururi in Cuba pot consulta ofertele agentiilor de turism (pretul unui sejur de 9 zile – transport, cazare in hoteluri de 4 stele, demipensiune, program turistic, ghid local si ghid roman insotitor – este de cca. 1.300 – 1.500 euro/persoana).

 

Calatorul care ajunge in Cuba, in Havana mai ales, se simte teleportat in urma cu o jumatate de secol, intr-un oras adormit. Timpul pare sa se fi oprit in loc prin anii ’50 – daca e sa judecam dupa data de fabricatie a masinilor (de regula, americane) cu care circula localnicii –, nimeni nu se grabeste la munca, iar majoritatea magazinelor nu se deschid inainte de ora 10.00. Habana, mi amor Cuba este o tara a contrastelor – marile orase, toropite in timpul zilei, sunt cuprinse noaptea de o agitatie frenetica, arhitectura uluitoare se degradeaza pe zi ce trece, dar muzica rasuna oriunde. Plajele cubaneze sunt adevarate oaze, cautate de cei care doresc sa se bronzeze si sa inoate in liniste sau doar sa fumeze un trabuc bun, la umbra unui palmier. Pentru turisti, Havana (sau La Habana) este de regula un punct de pornire oarecum obligatoriu macar pentru mostrele superbe de arhitectura coloniala, viata de noapte si faimoasele fabrici de trabucuri. Rom. Cafea. Rom. Trabucuri. Rom. Muzica. Rom.

Cam asa s-ar putea rezuma activitatile importante cu care isi ocupa timpul turistii ajunsi la Havana. Marca de rom Havana Club, cu aroma sa distincta de caramel si mirodenii, este una dintre principalele atractii turistice ale orasului, mai ales daca se intampla sa aiba o varsta venerabila. Dar sa nu refuzati nici mojitos, cocktailul national cubanez: rom, zahar, suc de lamaie, menta, sifon si gheata. Iar mojitos merge foarte bine – daca faci cateva investitii minime – cu trabucuri, cu muzica populara (son) si, mai ales, cu frumoasele femei de aici. Magnet pentru vedete Capitala cubaneza intra in fierbere dupa ora zece, cand barurile, cluburile, cinematografele si teatrele se trezesc la viata.

La Bodeguita del Medio, langa Plaza del Catedral, este cel mai faimos bar din Havana, frecventat printre altii, de-a lungul vremii, de Ernest Hemingway, Fidel Castro, Harry Belafonte sau Nat King Cole. El Floridita e un alt bar innobilat de vizitele lui Hemingway, iar cel mai mare club de noapte din oras se numeste Tropicana si e vestit pentru Dansul Candelabrelor (mai multi dansatori uniti de cabluri electrice apar pe scena, purtand pe cap lampi aprinse). Desi americanii nu au voie sa calatoreasca in Cuba, in baza embargoului comercial impus Havanei de catre Statele Unite, vedetele de la Hollywood folosesc orice prilej pentru a o vizita, mai ales daca invitatia este lansata personal de Fidel Castro.

Recent, administratia cubaneza a invitat in secret peste o suta de mari afaceristi si vedete din SUA la o cina oficiala in Havana, pentru a sarbatori cea de-a treizecea aniversare a faimoaselor trabucuri Cohiba. Se pare ca pe lista invitatilor s-au aflat staruri precum Jack Nicholson, Danny de Vito, Matt Dillon si Arnold Schwarzenegger. O cutie cu 25 de trabucuri Cohiba, preferatele lui Fidel Castro inainte de a se lasa de fumat, costa peste 800 de dolari in America, unde importul acestor produse e interzis. Printre vedetele care apreciaza Cuba, sau care pur si simplu nu pot rezista ispitei unei conversatii tête-à-tête cu Castro, se numara si Steven Spielberg, care a descris cele opt ore cat a luat cina cu liderul cubanez drept cele mai importante opt ore din viata sa, dar si Danny Glover, Kevin Costner, Robert Redford sau Leonardo DiCaprio.

La randul lor, supermodelele Naomi Campbell si Kate Moss calatoresc frecvent in Cuba. Centrul si marginea Obiectivele turistice traditionale ale capitalei cubaneze includ Plaza del Catedral, unde maturatorii executa un adevarat ritual zilnic (poate la fel de spectaculos ca schimbarea garzilor la Palatul Buckingham), Catedrala San Christobal de La Habana si Castillo de la Real Fuerza, cea mai veche fortareata coloniala din America Centrala si de Sud. Bineinteles ca spiritul lui Che Guevara inca mai bantuie Cuba, prin intermediul afiselor, posterelor, tricourilor si al cartilor postale.

Mormantul simbolului revolutiei cubaneze se afla la Santa Clara, in zona de sud-est a Havanei, si este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice. Provincia Pinar del Rio este preferata de cei care merg in Cuba mai mult pentru sporturile in aer liber si mai putin pentru viata de noapte si fetele frumoase. Cordillera de Guaniguanico este un adevarat paradis pentru persoanele carora le place sa umble pe jos. Vinales e o zona celebra pentru dealurile de calcar, ireal de albe, iar Maria la Gorda (denumita asa dupa o hangita celebra si trupesa, dupa cum o arata si numele, care ii adapostea pe pirati) este o zona ideala pentru scufundari. Dupa atatea zile de eforturi, turistii osteniti se pot relaxa la San Diego de los Banos, o statiune balneo­climaterica veche de un veac, vestita pentru izvoarele sale termale.

De toate pentru toti Isla de la Juventud este regiunea cubaneza cu cei mai putini locuitori. Denumita initial Insula Papagalului, ea era ascunzatoarea preferata de corsari faimosi precum Francis Drake, John Hawkins, Thomas Baskerville si Henry Morgan, de unde si aura romantica si misterioasa, care atrage o sumedenie de vizitatori. De remarcat ca insula i-a servit drept subiect de inspiratie lui Robert Louis Stevenson pentru Insula Comorilor. Turistii care ajung in Cuba nu au timp sa se plictiseasca, pentru ca se gaseste cate ceva pentru fiecare: expeditii, calarie, surf sau pescuit in largul oceanului. Drumurile marcate, hartile si ghizii lipsesc aproape cu desavarsire, insa localnicii cunosc toate zonele ca-n palma si isi ofera serviciile pentru cativa dolari (ca si localnicele, de altfel).

 

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Cercetătorii au infirmat o veche teorie despre cele mai bine conservate fosile de dinozauri din lume
Cercetătorii au infirmat o veche teorie despre cele mai bine conservate fosile de dinozauri din lume
De ce obiectele din oglinda mașinii sunt mai aproape decât par?
De ce obiectele din oglinda mașinii sunt mai aproape decât par?
Astronomii au aflat, în sfârșit, cum s-au „aprins” luminile în Univers
Astronomii au aflat, în sfârșit, cum s-au „aprins” luminile în Univers
Tezaur de monede rare din secolele XVI și XVII, descoperit în Polonia
Tezaur de monede rare din secolele XVI și XVII, descoperit în Polonia
Ella Josephine Baker, mama mișcărilor pentru drepturile civile
Ella Josephine Baker, mama mișcărilor pentru drepturile civile
Mads Mikkelsen: „Nu a fost în planurile mele să devin actor”. Fost gimnast și dansator, acum cel mai sexi actor danez
Mads Mikkelsen: „Nu a fost în planurile mele să devin actor”. Fost gimnast și dansator, acum cel mai sexi actor danez
Paradoxal, stresul financiar ne face să cheltuim și mai mult de Crăciun
Paradoxal, stresul financiar ne face să cheltuim și mai mult de Crăciun
Un studiu arată că Internetul de mare viteză ar putea duce la obezitate
Un studiu arată că Internetul de mare viteză ar putea duce la obezitate
Test de cultură generală. Ce a fost Marea Farsă Lunară?
Test de cultură generală. Ce a fost Marea Farsă Lunară?
Moi ca pielea, rezistenți ca oțelul: mușchii magnetici pot ridica de 1.000 de ori greutatea lor
Moi ca pielea, rezistenți ca oțelul: mușchii magnetici pot ridica de 1.000 de ori greutatea lor
Probleme după cea mai nouă actualizare YouTube! Ce erori întâmpină utilizatorii?
Probleme după cea mai nouă actualizare YouTube! Ce erori întâmpină utilizatorii?
Ce știe Warren Buffett și nu spune? Magnatul adună numerar și vinde acțiuni
Ce știe Warren Buffett și nu spune? Magnatul adună numerar și vinde acțiuni
Rivalii Google din Europa vor să-și lanseze propriul motor de căutare
Rivalii Google din Europa vor să-și lanseze propriul motor de căutare
Cum i-a ucis Mihai Viteazul pe creditorii turci veniţi să ridice banii pentru înscăunarea lui
Cum i-a ucis Mihai Viteazul pe creditorii turci veniţi să ridice banii pentru înscăunarea lui
Cele mai mari companii de tehnologie se întrec în investiţii în Inteligenţa Artificială
Cele mai mari companii de tehnologie se întrec în investiţii în Inteligenţa Artificială
Cercetătorii au reușit să reproducă prin clonare o specie considerată dispărută de 45 de ani
Cercetătorii au reușit să reproducă prin clonare o specie considerată dispărută de 45 de ani
O editură vrea să înlocuiască traducătorii umani cu Inteligența Artificială
O editură vrea să înlocuiască traducătorii umani cu Inteligența Artificială
Militari NATO vor participa la parada de Ziua Națională a României
Militari NATO vor participa la parada de Ziua Națională a României