Home » Cultură » Fascinantul Sassi di Matera, cel mai vechi oraş în stâncă locuit continuu.”Oamenii refuzau să-şi părăsească casele” – FOTO

Fascinantul Sassi di Matera, cel mai vechi oraş în stâncă locuit continuu.”Oamenii refuzau să-şi părăsească casele” – FOTO

Publicat: 03.05.2016
În regiunea Basilicata din sudul Italiei, este un vechi oraş numit Matera, cunoscut pentru casele construite în stâncă denumite "sassi".

Sassi sunt sculptate în zidurile defileului stâncos creat de ceea ce cândva a fost un râu mare, dar acum este un flux mic. Aceste locuinţe, asemeni peşterilor, se consideră a fi printre primele aşezări umane din Italia, care datează din epoca paleolitică. Estimativ, ”casele” au fost construite în urmă cu aproximativ 9.000 de ani. De atunci şi până în 1950, peşterile au fost locuite continuu.

Galerie foto

vezi galeria
9 foto

Primele aşezări umane din teritoriul Matera au profitat de numeroase peşteri naturale din regiune, care definesc peisajul stâncos. De-a lungul timpului, noi peşteri au fost săpate în piatră pentru a găzdui populaţia ce se afla în continuă creştere. Pe măsură ce oraşul s-a dezvoltat, a devenit un amestec de alei înguste şi de scări săpate în stâncă.

Sursa foto:www.rafaeel.it

Până în secolul XX, regiunea Matera a fost una dintre cele mai sărace din Italia. Nu exista nici sistem de aprovizionare cu apă potabilă, nici canalizare, nu exista instalaţie de energie electrică sau alte facilităţi disponibile. Oamenii nu aveau bunurile necesare de bază pentru că nu existau magazine. Alimentaţia lor tipică consta din pâine, ulei, roşii zdrobite şi ardei. Multe familii locuiau efectiv împreună cu animalele lor în condiţiile neigienice şi prielnice dezvoltării bolilor, în special a malariei.

Sărăcia extremă a acestor persoane în perioada conducerii fasciste al lui Mussolini Benito a fost descrisă în cartea medicului italian Carlo Levi, „Hristos s-a oprit la Eboli„.

Sursa foto:Donato Mola/Flickr

După Al Doilea Război Mondial, noul guvern a încercat să mute locuitorii oraşului din peşteri în locuinţe moderne, dar mulţi oameni au refuzat să-şi părăsească casele. În cele din urmă, guvernul a trebuit să mute cu forţa locuitorii într-un nou oraş situat pe partea de sus a stâncii.

Soarta Matera s-a schimbat după 1993, când UNESCO a declarat Sassi din Matera şi Bisericile din peşteri ca sit al Patrimoniului Mondial, atrăgând astfel un val de turişti curioşi.

Sursa foto:Riccardo Francesconi/Flickr

După aceasta, multe dintre peşterile din Matera au fost restaurate şi transformat în case confortabile, hoteluri şi restaurante elegante.

Sursa: Amusing Planet

Vă recomandăm şi aceste articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase