Prima pagină Cultura

Top 10 camere ascunse şi pasaje secrete

Alexandru Safta | 03.09.2011 | ● Vizualizări: 4869
Top 10 camere ascunse şi pasaje secrete     camere ascunse, pasaje secrete, tuneluri, ascunzatori, subteran, incaperi secrete + zoom
Galerie foto (11)

Fie din motive sinistre şi misterioase, fie din raţiuni practice ori pentru supravieţuire, oamenii au construit într-un fel sau în altul pasaje, tuneluri şi camere secrete cam de când au început să circule pe Pământ. Subiectul este în mod special fascinant, deoarece cu fiecare asemenea ascunzătoare descoperită sau adusă public la lumină, un alt mic fragment de istorie se dezvăluie.


10. MontSainte-OdileSituată, cu o panoramă sufocantă, la altitudinea de 750 de metri înMunţii Vosges din Franţa, mânăstirea Mont Sainte-Odile a fostridicată în secolul al şaptelea al e.n. Biblioteca sa a găzduitvreme de secole multe manuscrise rare şi antice, dar în anul 2003ceva straniu a început să se petreacă: aparent, mai multe dintreaceste volume au disparut fără explicaţie. De vreme ce încăpereaera perfect închisă şi inaccesibilă publicului, dispariţia cărţilorvenea ca un mister total. După ce autorităţile au fost invocate,acestea au constatat în urma unei anchete stufoase că o anumităporţiune a bibliotecii putea fi mişcată astfel încât să dezvăluieun pasaj ascuns. Cu o cameră de supraveghere montată strategic înbibliotecă, un profesor din localitate, Stanislas Gosse, a fostfilmat cum se strecura în bibliotecă şi fura cărţi. A fost rapidarestat. Aparent, bărbatul dăduse peste o hartă spre pasajul secretal arhivelor mânărtirii şi a hotărât să se angajeze într-o aventurăîndrăzneaţă. Pentru a subtiliza cărţile, Gosse a escaladat pereţiiexteriori ai mânăstririi şi apoi a urcat pe o scară ascunsă ducândspre un tunel medieval vechi de secole şi de mult uitat, care dădeadirect într-un raft de cărţi al bibliotecii. Se crede că pasajul afost iniţial construit pentru a le permite călugărilor de rangînalt să spioneze conversaţiile celor mai tineri. În ce îl priveştepe Gosse, omul şi-a motivat gestul spunând că a furat cărţiledeoarece a simţit că sunt "abandonate" şi, în plus, a simţit nevoiaunui fior. Nu mai puţin de 1.000 de manuscrise au fost ulteriordescoperite în siguranţă în micul apartament al bărbatului.

9. Club21În New York-ul din vremea Prohibiţiei anilor '20 ai secoluluitrecut multe cârciumi au împânzit oraşul american pentru a le ofericetăţenilor însetaţi alcool ilegal şi voie bună. Dar una dintreele, Club 21, s-ar putea să fi fost cea mai isteaţă dintre toate.Proprietarii localului deţineau şi clădirea vecină şi au folosit-opentru a-şi ascunde în pivniţele ei vastele provizii de băuturispirtoase. Camera secretă pentru stocare a fost ferecată printr-ouşă enormă, făcută să pară doar un simplu zid din ciment. Aceastăpoartă cântărea aproximativ două tone şi jumătate şi putea fidescuiată doar prin introducerea unei sârme lungi de aproximativ 45de centimetri într-una dintre numeroasele crăpături din cimentulcare o acoperea. Cu ceva efort, uşa putea fi urnită să se deshidăspre beciul clădirii de lângă bar, care adăpostea sute de sticle debăuturi alcoolice. Mulţumită acestei camere secrete şi unui sistemspecializat de alunecare a sticlelor în încăperile din subteranprin înclinarea controlată a rafturilor, niciunul dintreproprietarii sau clienţii localului nu a fost vreodată prins, deşiClub 21 a fost controlat de poliţie în mod repetat. Pe vremeaProhibiţiei multe celebrităţi şi figuri politice importante autrecut prin acest bar să se îmbete, inclusiv primarul de atunci alNew Yorkului.

8. CasaOrorilorÎn anul 2008 au fost făcute publice tulburătoarele secrete aleorfelinatului Haut de la Garenne, aflat în pitoreasca insulăbritanică Jersey din Canalul Mânecii. După acuzaţii referitoare lamai multe abuzuri petrecute aici, au urmat zvonuri privinddescoperiri extrem de sumbre la faţa locului. O reţea subterană depatru camere a fost dezgropată în urma unei anchete poliţieneşti,iar ceea ce s-a descoperit în interiorul lor a şocat nu doarinsula, cât întreaga lume. S-au făcut descrieri ale unor lanţuri şicătuşe, oase şi dinţi de copii, precum şi căzi cu dâre de sângeprin ele. În aceste camere îngropate erau "pedepsiţi" copiiiorfani. S-a stabilit că asemenea atrocităţi şi crime au avut loc lacasa de copii între anii '40 şi '80 ai secolului trecut, cunoscândun punct culminant în anii '60. Din numeroase interviuri şicercetări, s-a determinat că "purtarea necorespunzătoare" eratratată aici prin linşare, drogare, abuzuri sexuale şi izolare îngroaznicele încăperi. Ca şi când nu ar fi fost de ajuns, celebrulhărţuitor sexual Edward Paisnel, cunoscut sub numele de "Bestia dinJersey", ar fi făcut câteva vizite infamului Haut de la Garennepentru a-şi exercita abominabilele porniri. Acum, acuzaţiile deabuzuri şi crime alcătuiesc o foarte lungă listă, deoarece multevictime au ieşit la rampă cu relatări de-a lungul anilor. Singurulefect pozitiv care poate rezulta din toate aceste orori este acelacă în insula Jersey s-au făcut demersuri legale pentru a se asiguracă atrocităţi ca cele din trecut nu se vor mai întâmpla vreodată,chiar dacă se zvoneşte acum că multe dintre poveştile iniţialedespre ororile de la Haut de la Garenne ar fi de fapt exagerari saupoveşti complet nefondate.

7. CastelulColditzÎn timpul celui de-al Doilea Război Mondial, mai mulţi soldaţibritanici şi francezi au fost reţinuţi ca prizonieri de război încastelul Colditz, din Germania. La mansarda acestei clădiri a fostpusă la cale şi instrumentată o evadare impresionantă. Condusă delocotenentul britanic Tony Rolt şi de piloţii Bill Goldfinch şiJack Best, mica echipă de prizonieri a construit din lemn şi pământun perete şi un tavan false, prin care s-a creat în pod o încăpereascunsă. Aici a început lucrul în secret la formarea unui planor.În mod uluitor, răpitorii germani nu au băgat de seamă nici măcar osingură dată ceva în neregulă în spaţiul mansardei. Astfel, cufoarte multă migală, un vehicul zburător a fost construit din nimicaltceva decât resturi de materiale găsite împrejurul castelului încare militarii erau ţinuţi captivi. Reuşind să se caţere peacoperiş cu invenţia lor, denumită Cocoşul Colditz, prizonieriişi-au programat lansarea de evadare pentru primăvara lui 1945. Dinpăcate (sau mai degrabă, din fericire), lagărul pentru prizonieriide război a fost atacat şi cucerit de forţele americane chiar cupuţin timp înainte de data stabilită a decolării.

6. Casa Coffin(Cavou)Deşi numele acestui edificiu sună sinistru, locul chiar a fost osursă de speranţă cu aproximativ 150-160 de ani în urmă. Localizatăîn Fountain City, Indiana, este vorba despre o fostă casă mică dincărămidă deţinută de aboliţionistul Levi Coffin (Coşciug), membrual Societăţii Religioase a Prietenilor. Locuinţa a fost abundentăîn spaţii secrete, între care şi o cameră mică având un peretecomun cu dormitorul. Deşi structura în sine nu avea nimic ieşit dincomun, ceea ce s-a petrecut acolo cu siguranţă că a fost. Înaceastă cămăruţă ascunsă, Coffin a ascuns cu succes de-a lungultimpului 2.000 de sclavi evadaţi care au urmat calea numităUnderground Railroad (calea ferată subetrană) - o reţea de rutesecrete şi case ascunse folosită în SUA secolului al XIX-lea decătre sclavii de culoare pentru a evada spre statele libere şicătre Canada cu ajutorul aboliţioniştilor şi al aliaţilor ce seraliau cauzei lor - înainte de izbucnirea Războiului de secesiune.De-a lungul a 20 de ani, aceşti sclavi fugari s-au îngrămădit încameră uneori şi vreme de mai multe săptămâni la rând,pregătindu-se pentru următorul pas înspre libertate. Deoarecefiecare sclav pe care Levi Coffin l-a ajutat şi-a câştigat în celedin urmă libertatea, bărbatul a devenit cunoscut drept"Preşedintele Underground Raildoad".

5. Passetto diBorgoDatând din anul 1277, Passetto di Borgo a fost un tunel secret,lung de aproximativ 800 de metri, întins de-a lungul vechiului zidal Vaticanului, ce lega Oraşul Vatican de Castelul Sant'Angelo,cunoscut şi sub denumirea de Mausoleul lui Hadrian, din Roma.Comisionat de Papa Nicolae al III-lea, traseul nevăzut s-a dovedito rută de evadare crucială pentru mai mulţi suverani pontifi ce auurmat. În 1494, Papa Alexandru al VI-lea l-a folosit pentru a scăpade o invazie a lui Carol al VIII-lea al Franţei (se zvoneşte deasemenea ca Papa Alexandru ar fi folosit pasajul secret pentru a-şivizita câteva amante), iar Papa Clement al VII-lea a dispărut totprin intermediul său în 1527, în timpul Asediului Romei. Cititoriicărţilor lui Dan Brown şi-ar mai putea aminti şi că tunelul a jucatun rol important în romanul său "Îngeri şi Demoni". Astăzi,Passetto di Borgo nu mai reprezintă un secret aşa mare şi le estedeschis spre vizitare turiştilor. Legendele locale susţin că dacaun bărbat aleagă de 77 de ori în susul şi în josul pasajului, îşiva recăpăta virilitatea eventual pierdută.

4. Tunelul DrogurilorMexic-SUADescoperit în noiembrie 2010, acest tunel elaborat se întinde pe odistanţă de 670 de metri şi este dotat cu un mic sistem de şinăferată, cu ventilaţie şi cu iluminare fluorescentă. Pasajul ascunsconectează bucătăria unei locuinţe din Tijuana, Mexic, de douădebozite amplasate într-un district industrial din San Diego,California. Considerat a fi opera cartelului drogurilor Sinaloa dinMexic, condus de cel mai vânat lord al drogurilor din toată ţaraJoaquin "El Chapo" Guzman, tunelul a servit la transportarea unorcantităţi masive de marijuana, cocaină şi metamfetamine peteritoriul Statelor Unite. Amplasată în apropierea pasajului seaflă o scară ascunsă ce duce spre o cameră îngropată la o adâncimede 15 metri sub pământ şi care obişnuia să găzduiască o cantitateuriaşă de marijuana. În total, mai mult de 20 de tone din aceastăplantă au fost confiscate de autorităţile americane şi mexicane.Multe pasaje clandestine de-a lungul graniţei dintre cele două ţăriau putut fi descoperite încă din anii '90, dar cel dibuit acum estede departe cel mai complex şi mai complet dintre ele.

3. Tunelul TerminaluluiGrand Central din gara Franklin DelanoRooseveltConstruit în 1913, Terminalul Grand Central, din New York City,este cea mai mare gară feroviară din lume, cel puţin în privinţanumărului de platforme. Prin urmare, este firesc să existe într-oatare structură numeroase unghere, cotloane şi spaţii ascunse, cumar fi reţeaua subterană de căi ferate, zonele de depozitare şitunelurile. Între toate acestea se distinge o platformă de trenurinemeţionată în vreo evidenţă, cunoscută sub denumirea de Traseul61, având o intrare secretă şi un pasaj ce duce către un lift ceurcă direct în renumitul hotel Waldorf-Astoria. Acest pasaj secreteste ceea ce preşedintele Franklin D. Roosevelt a folosit caintrare privată în Manhattan. Era un mijloc de a evita întrebărileincomode şi blitz-urile reporterilor, precum şi de a ajunge de latren direct la hotel. Adiţional, acest traseu nevăzut opreapublicul să observe poliomelita de care suferea şeful de stat.Astăzi, intrarea în pasajul de mult uitat este ferecată, milioanede oameni roind anual la numai câţiva metri de el probabil fără săştie.

2. Librăria NaţionalăIndianăO altă descoperire foarte recentă (noiembrie 2010), aceastăîncăpere ascunsă se află în incinta Librăriei Naţionale Indiene,găzduită de Casa Belvedere, din Calcutta. În timp ce clădireatraversa lucrări de restaurare anul trecut, mai mulţi membri aiinstitutul Archeology Survey din India au identificat locaţia uneimari camere misterioase, având o suprafaţă estimativă deaproximativ 92 de metri pătraţi (nu s-a pătruns încă în aceastăîncăpere). Ceea ce contribuie masiv la adâncirea misterului estefaptul ca arheologii nu au găsit nicio intrare în cameră, nicichiar după ce au cercetat, pe afară, fiecare centimetru pătrat altavanului şi al pereţilor ce alcătuiau camera. Ceea ce s-adescoperit a fost doar un fel de arcă unită cu peretele la unmoment dat. De vreme ce Casa Belvedere a fost căminul cârmuitorilorbritanici din timpul dominaţiei coloniale engleze, există câtevateorii interesante referitoare la ce s-ar putea afla în spatelepereţilor camerei secrete. Aparent, era o practică des întâlnită înrândul britanicilor acelor vremuri să zidească în "camere alemorţii" condamnaţi, şi aceasta este una dintre speculaţii deoareceunele surse pretind că această încăpere ar avea întocmaidimensiunile uneia de acea natură. Alţii spun că ar putea conţinecomori ascunse de vreme de britanicii vremii erau cunoscuţi şipentru că îşi doseau bogăţiile în aşa-numitele "camere oarbe". Unlider colonialist ar fi fost cu certitudine un om bogat, aşadareste o ipoteză validă. Cum niciun perete nu poate fi demolat dinpricina importanţei istorice a clădirii, arheologii aşteaptă pentrumoment permisiunea Ministerului Cultural Indian înainte de a fora ogaură prin perete pentru a cerceta interiorul camerei măcar dinafară cu o lanternă.

1. CameraororilorEste cunoscut ca primul ucigaş în serie al Americii. Născut HermanWebster Mudgett, H.H. Holmes a fost o fiinţă umană abjectă şidegenerată. Folosind bani murdari obţinuţi din activităţi frivole,precum fraudă fiscală, înşelătorie şi chiar asasinate plătite,bărbatul a construit o mare clădire în Chicago, pe care a deschis-osub formă de hotel/hostel în anul 1893. În plus, a condus şi ofarmacie situată pe aceeaşi stradă, afacere care i-a permis sădevină un membru respectat al comunităţii. Totuşi, integritatea luiaparent ireproşabilă ascundea un monstru sinistru. S-a dovedit că,vreme de mulţi ani, clădirea lui Holmes a fost scena unor crimeîngrozitoare înfăptuite de chiar mâinile proprietarului. Dupăultima sa arestare, s-au descoperit în "Castelul Crimei", cumajunsese să fie cunoscut, numeroase ciudăţenii arhitecturale, cumar fi scări ascunse, uşi mascate şi trape, care îi permiteau luiHolmes să se strecoare în camerele musafirilor. Cea mai macabrăzonă secretă era formată din camera de disecţie şi din crematoriu,amplasate în pivniţă, acolo unde trupurile victimelor erau aruncatepe un fel de tobogan de la etajele superioare. Această încăpereservea drept "laborator" de tortură, fiind presărată cudispozitive, morminte şi instrumente chirurgicale, care i-au atrasnumele de "Camera Ororilor". Se crede că nu mai puţin de 50 defemei au fost măcelărite în feluri inimaginabile în acest locmalefic.