Home » D:News » Mucusul de peşte: materialul textil al viitorului? (VIDEO)

Mucusul de peşte: materialul textil al viitorului? (VIDEO)

Mucusul de peşte: materialul textil al viitorului? (VIDEO)
Publicat: 09.04.2013
Oamenii de ştiinţă iau în considerarea utilizarea mucusului produs de un peşte ca o posibilă alternativă ecologică la mătasea de păianjen.

Un nou studiu sugerează că mucusul de Mixină va putea ajuta la producerea unui material ecologic ultra puternic, din care se vor putea confecţiona haine. 

Peştele mixină nu are nici maxilar, nici coloană vertebrală, fiind o creatură primitivă care trăieşte în adâncul oceanelor încă de acum 500 de milioane de ani. De departe caracteristica specială la această creatură este substanţa vâscoasă cu care se înveleşte. Având în vedere că acest peşte nu are maxilar, el este estrem de vulnerabil. Din fericire, însă, mucusul îi serveşte ca metodă de apărare. 

Recent, oamenii de ştiinţă au filmat ce se întâmplă atunci când un rechin atacă un peşte mixină: gura şi branhiile prădătorului sunt acoperite cu mucus. Astfel rechinul trebuie să se îndepărteze pentru a nu se sufoca. 

„Poate că nu sunt cele mai frumoase creaturi, dar eu le respect mult. Ele există de atât de mult timp, încât au fost martore la multe evenimente. Sunt adevărate supravieţuitoare, reuşind să trăiască după multe extincţii în masă”, a declarat Tim Winegard, cercetător la Universitatea Guelph, Canada. 

Peştele Mixină are aproximativ 100 de glande dispuse de-a lungul corpului, care produc o substanţă lăptoasă alcătuită din mucus şi fibre. În contact cu apa de mare substanţa se extinde, ajungând la cantităţi uriaşe de mucus şi fibre foarte subţiri (dar şi foarte rezistente). 

Când aceste fibre sunt întinse în apă şi apoi lăsate la uscat, devin mătăsoase. Cel mai mari specii de peşte Mixină ajung să aibă o lungime de 1,2m, însă mare parte dintre exemplare au în jur de 30 de centimetri. 

În ciuda dimensiunii reduse, un singur exemplar de Mixină are sute de kilometri de fibre de mucus în interior.

Oamenii de ştiinţă cred că mucusul de mixina sau alte proteine, ar putea fi transformate în colanţi şi costume pentru sport sau chiar pentru realizarea vestelor antiglonţ. 

Totuşi, înainte de a realiza aceste obiecte vestimentare, specialiştii trebui să găsească o metodă prin care să mărească producţia de mucus. este improbabil că vom vedea vreodată ferme de mixine, din momente ce animalele nu ar trăi bine în astfel de condiţii. 

„Ştim foarte puţine despre reproducerea mixinelor şi până acum nimeni nu a reuşit să determine aceste animale să se înmulţească în captivitate”, a declarat Douglas Fudge. 

Pentru că, cel puţin acum, crearea fermelor pentru Mixine ar fi imposibilă, oamenii se ştiinţă încearcă să realizeze o proteină artificială asemănătoare celor din mucusul acelor animale. 

Sursa: BBC
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase