Home » D:News » Treburile casnice sau sportul – la fel de eficiente? Iată opinia oamenilor de ştiinţă

Treburile casnice sau sportul – la fel de eficiente? Iată opinia oamenilor de ştiinţă

Publicat: 20.10.2013
Cei care cred că munca în gospodărie poate ţine loc de mers la sală se înşală, din păcate, afirmă cercetătorii din Irlanda de Nord. Deşi are importanţa ei pentru sănătate, activitatea casnică nu are aceleşi nivel de eficienţă precum activităţile sportive, poate şi din cauza faptului că oamenii apreciază greşit consumul de energie pe care îl presupun treburile gospodăreşti.

Studiul, realizat la University of Ulster şi publicat în BMC Public Health, arată că oamenii care includ şi munca în gospodărie printre activităţile fizice pe care spun că le practică tind să aibă o greutate mai mare decât cei care exersează în mod tradiţional, făcând doar sport.

Cu cât volumul de muncă în gospodărie raportat era mai mare (muncă pe care subiecţii o etichetau drept activitate fizică viguroasă sau moderată), cu atât greutatea lor corporală era mai mare.

Rezultatele, spun cercetătorii, sunt contra-intuitive, deoarece un volum mai mare al activităţii fizice (de orice fel ar fi ea) ar trebui să fie corelat cu o greutate mai mică, atâta timp cât persoanele respective îşi ţin sub control aportul de calorii.

Autori studiului bănuiesc însă că oamenii care spun că exersează făcând treburi gospodăreşti supraestimează intensitatea şi durata acestor activităţi, sau supraestimează numărul de calorii cheltuite pentru a face aceste treburi şi mănâncă prea mult, aportul de calorii depăşind astfel cheltuielile energetice.

Rezultatele sugerează că munca în gospodărie s-ar putea să nu fie suficientă pentru a furniza toate beneficiile asociate în mod normal cu activitatea fizică la nivelul recomandat, spun cercetătorii.

În anii din urmă, în recomandările în privinţa sănătăţii, legate de activitatea fizică, accentul s-a deplasat de la exerciţiile fizice tradiţionale – cum ar fi alergarea – spre activităţi ce pot fi întreprinse ca parte a rutinei zilnice: mersul cu bicicleta la serviciu sau grădinăritul, explică specialiştii.

Însă aceste recomandări ar trebui să accentueze importanţa practicării unor activităţi fizice variate, astfel încât oamenii să nu considere treburile gospodăreşti drept principala formă de exerciţiu fizic.

Cercetătorii au analizat date privind activităţile fizice a 4.600 de persoane, aşa cum fuseseră acestea descrise de participanţi, fie activităţi sportive, fie munci gospodăreşti care duceau la creşterea ritmului respirator.

Circa 42% dintre participanţi atingeau volumul de activitate fizică recomandat (150 de minute de exerciţiu fizic moderat sau viguros); dintre aceştia, aproape două treimi afirmau că, în activitatea fizică săptămânală, cel puţin 10 minute erau dedicate treburilor în gospodărie.

Femeile şi persoanele mai în vârstă tindeau să declare un timp mai lung petrecut cu treburi casnice, ca parte a activităţii fizice. Dacă se excludea munca în gospodărie ca tip de activitate fizică, doar 20% dintre femei atingeau volumul recomandat de activitate fizică.

Richard Cotton, specialist în fiziologie sportivă în cadrul American College of Sports Medicine, afirmă că e necesar ca oameni să includă o varietate mare de activităţi fizice în programul lor zilnic, dar crede că e greu ca ei să piardă în greutate doar făcând munci casnice; efcienţa este mult mai mare în cazul exerciţiilor fizice de tip sportiv.

De exemplu, 30 de minute de măturat sau dat cu aspiratorul ard doar aproximativ 130 de calorii, în vreme ce 30 de minute de pedalat la o bicicletă staţionară consumă 400 de calorii, conform datelor din Compendium of Physical Activities Tracking Guide.

Exsită însă şi munci casnice care pun corpul la treabă în mod mai intensiv. De exemplu, 30 de minute de tuns iarba împingând o cositoare manuală (fără motor) ard 215 calorii, tot atât cât se consumă în 30 de minute de jogging combinat cu mers.

În concluzie, cheia succesului, crede Richard Cotton, este varietatea, combinarea mai multor tipuri de activităţi fizice.

Sursa: Live Science

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase