Home » D:News » Fotografia zilei – Basarabia şi Bucovina

Fotografia zilei – Basarabia şi Bucovina

Fotografia zilei – Basarabia şi Bucovina
Publicat: 05.12.2013
Cetatea Soroca este singura fortăreaţă, parte a complexului defensiv de cetăţi româneşti construit de-a lungul Nistrului de Ştefan cel Mare şi consolidat de Petru Rareş, aflată în Republica Moldova. Tighina e stăpânită de transnistreni, iar Hotinul şi Cetatea Alba de ucrainieni. Edificiul apare într-un document de la 1512 al lui Bogdan al III-lea drept castelul ridicat "pentru a ne apăra de păgâni". ( Cristina Nichituş Roncea )
Uniunea Europeană studiază modalităţile de integrare a Republicii Moldova şi Ucrainei în organismul european, alături de România şi celalalte 27 de state membre, după cum s-a demonstrat la Summitul de la Vilnius. În Republica Moldova, care conţine o parte din Basarabia cât şi Transnistria, care şi-a autodeclarat independenţa provocând războiului de la Nistru din 1992, enorma majoritate a locuitorilor sunt români basarabeni. Dar şi în Ucraina trăiesc numeroşi români, în regiunea Bugeac, fosta Basarabie istorică, acum considerată sudul Basarabiei, în Transcarpatia, dincolo de Tisa, cât şi în nordul Bucovinei, unde capitala regiunii administrative este Cernauţiul. – Marius Smădu
 
Fotografa Cristina Nichituş Roncea a întreprins în ultimii ani numeroase vizite de documentare peste Tisa, Prut şi Nistru, pentru Basarabia-Bucovina.Info, un „Proiect interactiv de recuperare vizuală a spaţiului istoric românesc” cofinanţat de Departamentul pentru Românii de Pretutinteni de pe lângă Guvernul României, acum înglobat în MAE. În cadrul proiectului susţinut de academicianul Dinu C. Giurescu, premiat de Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România şi sprijinit de numeroşi parteneri profesionali, au fost fotografiate obiective istorice româneşti, monumente, sate tradiţionale, biserici şi mânăstiri, cetăţile de la Nistru, cimitire ale eroilor români cât şi urmele lăsate de ocupaţia sovietică, tradiţii şi obiceiuri vechi dar şi viaţa de zi cu zi a românilor din cele două foste state ale URSS. Zeci de mii de kilometri străbătuţi au adunat serii de fotografii ce urmează să fie publicate într-un album despre frumuseţile Basarabiei române şi nordului Bucovinei în care va fi şi povestită în detaliu incursiunea fotojurnalistica şi provocările ei, de la Cernăuţi, Chişinău, Tighină, Tiraspol dar şi de la Bucureşti. Dintre miile de cadre realizate va prezentăm o selecţie de 48 de fotografii.

Mai multe fotografii găsiţi pe Mediafax Zoom

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase