Home » D:News » De ce nordicii sunt mai înalţi şi mai slabi. 250.000 de indivizi au fost analizaţi pentru a se ajunge la un răspuns

De ce nordicii sunt mai înalţi şi mai slabi. 250.000 de indivizi au fost analizaţi pentru a se ajunge la un răspuns

De ce nordicii sunt mai înalţi şi mai slabi. 250.000 de indivizi au fost analizaţi pentru a se ajunge la un răspuns
Publicat: 21.09.2015
Se ştie că europenii din nordul continentului sunt în general mai înalţi şi mai slabi decât cei din sud. Această predispoziţie este legată de o asociere de gene - cel puţin aşa arată un studiu desfăşurat de cercetători australieni şi publicat luni în revista britanică Nature Genetics.

Oameni de ştiinţă de la Universitatea Queensland au analizat astfel genomul a peste 250.000 de europeni şi îndeosebi fenotipurile legate de înălţime şi de indicele de masă corporală (IMC) în întreaga Europă, relatează 7sur7.be. „Am constatat că o prezenţă sporită a genelor care favorizează înălţimea se asociază cu cea legată de un IMC mai mic”, afirmă Matthew Robinson de la Universitatea din Brisbane (Australia), coautor al studiului. „Cercetările noastre sugerează prin urmare că persoanele înalte sunt genetic mai susceptibile să fie subţiri”, adaugă el.

Europenii din nord care de-a lungul generaţiilor, prin selecţie naturală, au ajuns să fie „genetic”mai înalţi decât cei din sud sunt aşadar mai susceptibili să fie „genetic” mai slabi.

O altă constatare a cercetătorilor este că, dacă diferenţele genetice între ţări oferă o explicaţie a diferenţelor naţionale în ceea ce priveşte înălţimea, factorii de mediu rămân elementul determinant în materie de greutate. „Acest lucru înseamnă că diferenţele de regim alimentar sunt mai importante decât genetica în privinţa IMC-ului”, precizează Matthew Robinson.

În medie 24% din variaţia genetică implicată în înălţime s-ar putea explica prin originea geografică, faţă de numai 8% pentru IMC.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase