Home » Știință » Un nou studiu demonstrează că oboseala cronică este într-adevăr o boală, nu doar o stare psihologică

Un nou studiu demonstrează că oboseala cronică este într-adevăr o boală, nu doar o stare psihologică

Un nou studiu demonstrează că oboseala cronică este într-adevăr o boală, nu doar o stare psihologică
Publicat: 02.08.2017
Cercetătorii de la Stanford University School of Medicine au găsit în sângele pacienţilor 17 citokine care pot fi corelate cu severitatea simptomelor oboselii cronice.

Echipa a analizat sângele a 186 de pacienţi cu ME/CFS (myalgic encephalomyelitis) şi l-a comparat cu mostre culese din sângele a 388 indivizi sănătoşi, analizând nivelurile a 51 de citokine, scrie Science Alert.

Citokinele sunt biomarkeri, mici proeteine implicate în transmiterea de informaţii între sistemul imunitar şi leucocite, şi, de asemenea, sunt asociate cu inflamaţia.

Doar una dintre aceste citokine a avut niveluri considerabil mai mari la pacienţii cu oboseală cronică decât la cei sănătoşi, dar atunci când cercetătorii au analizat datele severităţii şi duratei bolii au descoperit că toate cele 17 citokine indicau existenţa condiţiei. La persoanele care au avut acest sindrom pentru mai mult timp şi cu simptome mai severe nivelul tuturor celor 17 citokine era mai ridicat.

Mark Davis, membru al echipei de cercetare, susţine că „descoperirile noastre arată în mod cert că este o boală inflamatorie şi furnizează o bază solidă pentru un diagnostic bazat pe analize de sânge”.

Totuşi, acest studiu a arătat doar o corelaţie şi nu ştim dacă aceste niveluri ridicate de citokine contribuie la condiţie sau nivelurile cresc din cauza condiţiei. Chiar şi aşa, studiul de faţă este un pas important către înţelegerea mai în profunzime a condiţiei, mai ales în condiţiile în care „este un domeniu care a fost privit cu scepticism şi abordat greşit, unde se crede că pacienţii îşi inventează boala”, precizează Jose Montoya, autorul principal al acestui studiu.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Oboseala cronică este o maladie biologică

Experţii au descoperit cauza sindromului oboselii cronice

Oboseala cronică ar putea avea o altă cauză. Ce au descoperit cercetătorii

Bolile angajaţilor moderni: Burnout sau sindromul de oboseală cronică. Cine rezistă?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase