Home » D:News » Savanţii pun la cale un proiect ştiinţific grandios: identificarea tuturor conexiunilor din creier

Savanţii pun la cale un proiect ştiinţific grandios: identificarea tuturor conexiunilor din creier

Savanţii pun la cale un proiect ştiinţific grandios: identificarea tuturor conexiunilor din creier
Publicat: 26.12.2011
Încă din secolul al XIX-lea a fost emisă ipoteza că esenţa identităţii umane ţine de conexiunile dintre neuroni. Acum, când există tehnologia necesară pentru verificarea acestei ipoteze, o echipă internaţională de oameni de ştiinţă iniţiază proiectul extrem de ambiţios de a întocmi o hartă completă a conexiunilor neuronale, în încercarea de a descifra misterele creierului uman.

Până acum, mult din ceea ce se ştie despre creier se bazează pe observarea a ceea ce se întâmplă în cazul lezării anumitor regiuni cerebrale sau pe vizualizarea ariilor cerebrale activate, cu ajutorul rezonanţei magnetice funcţionale.

Însă aceste metode oferă o perspectivă incompletă; un mare pas înainte în înţelegerea funcţionării creierului ar fi o cunoaştere extinsă a legăturilor dintre neuroni.

Având în vedere că într-un creier uman există cca. 100 miliarde de neuroni, fiecare dintre ei având cam 10.000 de conexiuni, rezultă că proiectul ar fi unul extrem de amplu.

Totuşi, oamenii de ştiinţă nu sunt descurajaţi: iniţiativa lor în acest sens, numită Human Connectome Project (HCP) urmăreşte să adune informaţii prin scanarea a 1200 de creiere umane, iar primele rezultate sunt aşteptate la sfârşitul anului 2012.

Specialiştii vor începe cu ceea ce e mai uşor: descifrarea traseului căilor nervoase care leagă între ele diferite regiuni ale creierului şi înţelegerea modului în care aceste trasee variază de la un individ la altul.
Vor fi utilizate diferite tehnici sofisticate de cercetare, printre care rezonanţa magnetică de difuzie (care arată structura substanţei albe ce îmbracă, asemeni unui strat izolator, căile nervoase din creier) şi rezonanţa magnetică în stare de repaus, care măsoară oscilaţiile nervoase produse la unison de diferitele regiuni cererbrale, ca urmare a faptului că acestea sunt legate între ele prin conxiuni care asigură funcţionarea lor coordonată.

Sursa: New Scientist

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase