Home » Istorie » Tânăra de 17 ani care a petrecut câte o jumătate de oră pe zi, timp de cinci luni, alături de preşedinte Lincoln

Tânăra de 17 ani care a petrecut câte o jumătate de oră pe zi, timp de cinci luni, alături de preşedinte Lincoln

Publicat: 15.08.2016
Pentru majoritatea persoanelor este foarte greu să obţină măcar un minut în audienţa preşedintelui unei ţări.

Dar în 1864, o tânără de 17 ani, numită Lavinia Ream, putea să petreacă zilnic o jumătate de oră în compania preşedintelui Abraham Lincoln. Totul a durat timp de cinci luni.

Ream era cunoscută de la o vârstă fragedă pentru abilităţile sale artistice. Vestea despre tânăra minune s-a răspândit rapid, iar în 1863 membrul congresului din Missouri, James Rolling, a prezentat-o sculptorului Clark Mills.

Aceasta a creat statui mici de mărimea unui medalion, care îi întruchipau pe generalul Custer sau pe alţi membrii ai consiliului, inclusiv Thaddeus Stevens. Într-un singur an după ce a dobândit abilitatea, tânăra a avut posibilitatea să decidă cui doreşte să-i creeze bustul, iar tânăra l-a ales pe preşedinte.

Prietenii acesteia din Senat l-au întrebat personal pe Lincoln dacă doreşte să pozeze pentru sculptură, dar acesta a refuzat.

Lincoln a declarat: ,, M-a pus să stau într-o poziţie doar pentru că avea nevoie de mine”. Mai târziu, aceasta a declarat: ,,Chiar dacă eram cel mai bun sculptor din lume tot ar fi refuzat”.

După aceste declaraţii, preşedintele a acceptat să stea o jumătate de oră în fiecare zi timp de cinci luni ,, Părea că el utiliza acest timp pentru relaxare deoarece niciodată nu primea instrucţiuni în acel timp”, a declarat Ream. ,,Acesta părea că a găsit o companie plăcută în mine, deşi vorbeam foarte puţin”. Ocazional discuta despre fiul său Wilie care murise cu doi ani în urmă. Cu ochii în lacrimi, preşedintele îi spunea tinerei că îi aduce aminte de Willie.

După noaptea fatidică a lui Lincoln de la Teatrul Ford, Congresul a angajat-o pe Ream pentru a crea statuia memorială pentru preşedinte căzut, ea fiind cea mai tânără artistă şi prima femeie care a primit o cerere din partea guvernului Statelor Unite ale Americii.

Deşi a dovedit că poate realiză o replică remarcabilă a bustului preşedintelui, nu toată lumea din comisie considera că este capabilă să termine această cerere. ,,Având în vedere tinereţea şi lipsa de experienţă a domnişoarei Ream, şi voi merge mai departe spunând că, având în vedere sexul ei, mă aştept la un eşec al execuţiei al acestei lucrări,”  a declarat senatorul Jacob Merritt Howard.

Dar Ream a râs la urmă, opera sa fiind şi astăzi expusă în Capitol Rotunda.

Sursa: Mentalfloss

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase