Home » Istorie » Descoperire de o „importanță fără precedent” lângă Stonehenge. Arheologii au găsit o structură mult mai mare

Descoperire de o „importanță fără precedent” lângă Stonehenge. Arheologii au găsit o structură mult mai mare

Sursa foto: Internet Archeology
Publicat: 25.06.2020

Un cerc de stâlpi îngropați adânc a fost descoperit în apropiere de Stonehenge, spre uimirea arheologilor, care au descris descoperirea ca fiind cea mai mare structură preistorică găsită vreodată în Marea Britanie.

GALERIE FOTO

În urmă cu 4.500 de ani, oamenii neolitici care au construit Stonehenge, o capodoperă a ingineriei, au mai îngropat și o serie de stâlpi aliniați pentru a forma un cerc cu un diametru de 2 kilometri.

Structura pare să fie o limită care ghida oamenii către o zonă sacră pentru că Durrington Walls, unul dintre cele mai mari monumente preistorice ale Marii Britanii, este situat chiar în centrul său. Situl este amplasat la 3 kilometri nord-est de Stonehenge.

Descoperire de o „importanță fără precedent” făcută în apropiere de Stonehenge

Profesorul Vincent Gaffney, arheolog principal al proiectului recent, a spus că descoperirea este de o „importanță fără precedent pentru Marea Britanie”. „Cercetătorii cheie de la Stonehenge au fost uimiți de dimensiunea structurii și de faptul că nu a fost descoperită până acum”, a mai adăugat Gaffney.

Descoperirea Durrington Shafts este și mai extraordinară pentru că oferă primele dovezi care atestă că locuitorii timpurii ai Marii Britanii, în mare parte comunități agricole, reușiseră să dezvolte metode de a număra. Construirea unei structuri atât de mari, poziționată atât de atent, ar fi putut fi făcută doar prin numărarea a sute de pași.

Stâlpii sunt imenși, fiind îngropați la peste 5 metri în pământ. De asemenea, fiecare are un diametru de 10 metri. Aproximativ 20 au fost găsiți și ar fi putut exista peste 30. În jur de 40% din cerc nu mai poate fi studiat din cauza dezvoltărilor moderne.

Arheologii au găsit cea mai mare structură preistorică din Marea Britanie

„Nici nu pot explica efortul care ar fi fost necesar pentru îngroparea stâlpilor cu unele din piatră, lemn sau os”, a mai spus arheologul, scrie The Guardian.

Stonehenge era poziționat în funcție de solstiții. Însă, Gaffney spune că forma structurii descoperite recent indică o „declarație cosmologică imensă și nevoia de a o inscripționa în pământ”.

În plus, arheologii susțin că structura ar fi ghidat oamenii spre un loc sacru aflat în centrul său sau ar fi avertizat oamenii să nu intre.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Misterul structurii Stonehenge. Analizele ADN au dezvăluit originea celor care au construit monumentul

10 Informaţii interesante şi esenţiale despre Stonehenge

Misterul monumentului Stonehenge a fost rezolvat: se ştie de unde provin rocile masive

Cine a construit monumentul Stonehenge? Analizele resturilor incinerării au dezvăluit SECRETUL

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase