Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Ce s-ar întâmpla dacă Soarele ar dispărea?

Ce s-ar întâmpla dacă Soarele ar dispărea?

Ce s-ar întâmpla dacă Soarele ar dispărea?
Publicat: 13.05.2017
Dispariţia Soarelui nu trebuie să fie un motiv de îngrijorare, cel puţin în primele opt minute. Apoi, lucrurile se schimbă drastic. Mai rău, sfârşitul lumii nu ar fi instantaneu.

Drumul luminii de la Soare la Pământ durează circa opt minute. Din acest motiv, dacă Soarele ar dispărea, l-am mai vedea pe cer pentru încă opt minute, scrie Curiosity.

Cât despre gravitaţie şi atracţia gravitaţională a stelei exercitată asupra planetelor, aceasta ar dispărea de asemenea după opt minute, conform teoriei relativităţii a lui Einstein – gravitaţia călătoreşte cu viteza luminii.

După aceea, viaţa de pe Pământ nu ar fi complet distrusă. Electricitatea ar mai funcţiona şi ar mai fi nevoie de încă o oră ca lumina reflectate de pe alte planete să dispară.

Fără lumina solară, fotosinteza s-ar opri, dar acest lucru nu ar duce la dispariţia tuturor plantelor – unii copaci pot trăi decenii fără lumină.

Elementul esenţial care va duce la dispariţia vieţii va fi scăderea temperaturii, care începe să scadă drastic după câteva zile. După două luni, suprafaţa oceanului ar îngheţa şi ar fi nevoie de încă o mie de ani ca oceanele să îngheţe complet. Până atunci, atmosfera va fi distrusă şi radiaţiile cosmice se vor infiltra, iar Terra va fi o planetă inhabitabilă fără vreo direcţie anume.

Din fericire, Soarele nu arată semne că ar dispărea în curând.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

10 lucruri impresionante despre sistemul nostru solar. De ce Soarele este atât de fierbinte

NASA a rezolvat unul dintre cele mai vechi mistere ale Soarelui, vechi de 70 de ani

O descoperire impresionantă, la 3.000 de km sub Alaska şi Siberia, scoate la iveală ce se află în miezul Pământului. Este la fel de fierbinte precum Soarele

Astronomii au descoperit ”o maşină a timpului”: un sistem solar apropiat care are asemănări izbitoare cu al nostru

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase