Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Unde este îngropat Sfântul Nicolae?

Unde este îngropat Sfântul Nicolae?

Unde este îngropat Sfântul Nicolae?
Publicat: 06.12.2017
Rămăşiţele Sfântului Nicolae, care a trăit în secolul al IV-lea sunt împrăştiate în mai multe locuri din lume, din cauza sau datorită faptului că acestea au trebuit transportate din cauza condiţiilor sociale şi politice în schimbare din Asia Mică.

Omul de origine grecească, cunoscut ca sfântul patron al copiilor, a murit cel mai probabil în anul 343 în Myra, un orăşel care acum se numeşte Demre, aflat în Turcia. Deşi anul morţii este subiect de dezbatere, ziua nu – este 6 decembrie, cunoscută ca Ziua Sfântului Nicolae, scrie National Geographic.

În tradiţia timpurie şi medievală creştină, rămăşiţele sfinţilor importanţi erau împrăştiate în mai multe bisrici şi prezentate ca relicve sacre (moaşte).

Există câteva locuri unde Moş Nicolae poate fi îngropat:

Bari, Italia

Oasele lui Nicolae, sau majoritatea, se găsesc, din 1087, în oraşul-port Bari din Italia, aflat pe coasta Mării Adriatice. „În timpul Cruciadelor, atunci când Imperiul Bizantin era în declin, un grup de italieni i-a luat corpul din Myra şi l-a adus în Bari cu scopul de a-l păzi”, a precizat reverendul Michael Witczak, profesor la Universitatea Catolică a Americii din Washington, D.C.

Rămăşiţele încă se mai află în Bazilica lui Sfântul Nicolae, un loc de pelerinaj care este atât pentru catolici cât şi pentru ortodocşi.

Veneţia, Italia

Bari nu este singurul oraş italian care susţine că are rămăşiţele sfântului. Biserica lui Sf. Nicolae din Veneţia conţine mici fragmente de os din Myra, luate de marinarii veneţieni în 1099.

Povestea spune că atunci când navigatorii din Bari au luat rămăşiţele sfântului, au lăsat câteva fragmente. Motivul constă în faptul că se temeau de puterea Sfântului Nicolae şi de localnici.

Acum câteva decenii, profesorul de anatomie Luigi Martino a examinat oasele din Bari şi Veneţia şi a ajuns la concluzia că putea proveni din acelaşi schelete.

Demre, Turcia

Timp de mai mult de şapte secole după moartea Sfântului Nicolae, până când rămăşiţele au fost mutate în Italia, creştinii nu se îndoiau de locul cadavrului: în Catedrala din Myra, acolo unde Nicolae a servit credincioşii.

În octombrie acest an, autorităţile din Turcia au sugerat că Sfântul Nicolae se poate afla în continuare în Demre. Mai multe studii au arătat, conform acestora, o cameră neexplorate sub podeaua de mozaic a Bisericii Sfântul Nicolae, ducând la ipoteza conform căreia aceasta ar conţine rămăşiţele Sfântului Nicolae.

Unii specialişti sunt sceptici, deoarece biserica a fost jefuită, abandonată şi reconstruită.

În toată lumea

Având în vedere că există mult mai multe biserici decât sfinţi, multe locuri sfinte nu aveau osemintele unui sfânt. Aşadar, moaştele Sfântului Nicolae, precum dinţii sau degetele, se pot găsi peste tot în lume, în Rusia, Franţa, Palestina sau chiar Statele Unite. Cel puţin, aşa susţin aceştia, nimeni nu poate şti cu precizie care sunt rămăşiţele autentice ale acestui sfânt.

Un caz interesant se găseşte în Biserica ortodoxă a Sfântului Nicolae din New York, care a fost distrusă din cauza prăbuşirii World Trade Center pe 11 septembrie 2001. Relicvele nu au fost recuperate.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Arheologii turci susţin că au descoperit ”adevăratul loc” al Sfântului Nicolae

Sfântul Nicolae, ajutorul celor sărmani şi Moşul care umple ghetuţe cu daruri sau cu nuieluşă

A fost reconstruita infatisarea Sfantului Nicolae

Krampus, creatura care fură copii în seara de Moş Nicolae şi îi duce în ”Iad”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase