Home » Natură » SURPRIZA pe care au avut-o cercetătorii în momentul în care au studiat ceea ce păreau a fi ruinele unui oraş antic

SURPRIZA pe care au avut-o cercetătorii în momentul în care au studiat ceea ce păreau a fi ruinele unui oraş antic

Publicat: 06.06.2016
Turiştii care făceau scufundări în zona cercetată susţineau că au văzut obiecte realizate din piatră.
În momentul în care au descoperit coloane şi pardoseli pavate pe fundul Mării Ionice, în apropierea insulei greceşti Zakynthos, scafandri au crezut ca au găsit dovezile existenţei unei civilizaţii demult pierdute. Cu toate acestea, într-un nou studiu se arată că aşa-zisele ruine sunt, de fapt, formaţiuni subacvatice formate în mod natural în urmă cu aproximativ cinci milioane de ani. 
 
Coordonatorul proiectului de cercetare, Julian Andrews, profesor în cadrul University of East Anglia, a declarat pentru CNN că ,,zvonurile conform cărora formaţiunile descoperite ar fi rămăşiţe arheologice au fost lansate de turiştii care înotau în apropiere şi au crezut că ele sunt obiecte realizate din piatră”.
 
 
Foto:ancient-origins.net
 
După ce au realizat o serie de investigaţii preliminare, Julian Andrews şi profesorul Michael Stamatakis, de la Universitatea din Atena, au analizat conţinutul mineralogic şi textura formaţiunilor subacvatice. ,,Am investigat situl aflat la o adâncime între 2 şi 5 metri şi am ajuns la concluzia că structurile descoperite s-au format în mod natural”, a adăugat Andrews. 
 
Specialistul a explicat că structurile de formă circulară se întâlnesc în mod frecvent în zonele de pe fundul mărilor în care se produc mineralizări ale infiltraţiilor de hidrocarburi. ,,Am constatat că distribuţia liniară a acestor concreţiuni de formă circulară este probabil rezultatul unei anomalii apărute sub nivelul suprafaţei fundului mării”, a explicat cercetătorul britanic.
 
 
Foto:ancient-origins.net
 
Aşa cum este detaliat în raport, microbii din sedimente folosesc carbonul din metan pentru a se hrăni. În urma acestui proces, compoziţia chimică a sedimentului se schimbă, iar acesta se transformă într-un ciment natural, cunoscut sub numele de ,,concreţiune”.
 
Noul studiu arată că structurile acvatice datează din epoca Pliocenului, însă au ajuns în apropierea malurilor insulei Zakynthos după ce au fost împrăştiate de curenţii marini. ,,Scurgerile de gaze de acest tip sunt destul de comune. Scoarţa terestră este, în general, o suprafaţă destul de permeabilă”, a adăugat Julian Andrews. 
 
 
Foto:ancient-origins.net
 
Au existat mai multe descoperiri de acest gen la nivel mondial, însă niciuna dintre ele nu a fost făcută în ape de mică adâncime. Mai mult decât atât, cercetătorii susţin că structurile identificate nu vor avea un impact semnificativ pentru desfăşurarea turismului în zona insulară grecească. 
 
Sursa: cnn.com
 
 
                                             Hang Son Doong, cea mai adâncă peşteră din lume, şi-a dezvoltat propriul climat şi nori – VIDEO
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase