Home » Natură » Conform experţilor, arborii simt atunci când un animal le mănâncă vlăstari şi mugurii

Conform experţilor, arborii simt atunci când un animal le mănâncă vlăstari şi mugurii

Conform experţilor, arborii simt atunci când un animal le mănâncă vlăstari şi mugurii
Publicat: 17.09.2016
Primăvara muguri delicaţi îşi fac apariţia în pădure, aceştia vor creşte şi vor forma noi păduri. Însă există o problemă, căprioarele preferă să mănânce micii vlăstari, inclusiv muguri.

Prin studierea fagilor tineri şi a arţarilor, biologii de la Universitatea Leipzig şi din cadrul Centrului german pentru Cercetarea Biodiversităţii Integrative au descoperit că mugurii de pe crengi au fost roşi intenţionat de căprioare sau au fost smulse din cauza furtunilor. 

Dacă un cerb lasă saliva pe copac după ce se hrăneşte cu mugurii, copacul va începe să producă în cantităţi mult mai mari acid salicilic.  Hormonul transmite semnale către plantă care cresc producţia de tanini specifici. Este cunoscut că unele dintre aceste substanţe influenţează comporamentul de hrănire al căprioarei, rezultatul fiind pierderea apetitului căprioarei pentru vlăstari şi muguri. De asemenea, hormonii sporesc creşterea mugurilor rămaşi.

,,Pe de altă parte, dacă o frunză sau un mugure cade fără să fie o căprioară de vină, arborele nu sporeşte producţia de acid salicilic sau de tanină, însă produce constant hormoni care repară rănile,” a explicat Bettina Ohse, autorul lucrării. 

Aceştia au făcut descoperirea în urma unui experiment. Au stimulat o căprioară să se hrănească cu muguri deja tăiaţi, stimulându-i saliva pe care cercetătorii au plasat-o în zona în care a fost mugurele. La scurt timp, experţii au analizat concentraţia de hormoni şi tanină.

Sursă: Science Daily

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase