Home » Natură » Balenele de Groenlanda sunt unii dintre cei mai buni compozitori din natură

Balenele de Groenlanda sunt unii dintre cei mai buni compozitori din natură

Publicat: 12.04.2018
Cum îşi ocupă timpul balenele de Groenlanda în perioadele întunecate ale iernii din Arctic? Ei bine acestea cântă. De la sfârşitul toamnei până la începutul primăverii, peste 200 de balene de Groenlanda cântă compoziţii dintr-un repertoriu vast de melodii, conform unui nou studiu.

”Este uimitor,” a declarat principala autoare a lucrării Kate Stafford, oceanograf din cadrul Universităţii din Washington. ”Balenele de Groenlanda cântă din noiembrie până în aprilie, non-stop, şi interpretează diferite melodii,” adaugă ea. 

Stafford şi alţi trei colegi au numărat 184 de melodii diferite pe parcursul unei perioade de trei ani, această descopeire făcând din balenele de Groenlanda cei mai prolifici compozitori din regatul animalelor, notează AFP.  ”Diversitatea şi variabilele interanuale ale cântecelor rivalizează cu puţine specii de păsări cântătoare,” notează specialiştii în cadrul studiului. 

Spre deosebire de sunetele de împerechere, melodiile sunt frazele muzicale complexe care nu provin dintr-o bază genetică, dar trebuie învăţate. Doar un grup restrâns de mamifere vocalizează în moduri asemănătoare cu sunetele produse de păsări, iar atunci când realizează acest lucru, sunetul este relativ repetitiv. 

Singurul specimen ce mai produce sunete elaborate este balena cu cocoaşă ce a fost studiată îndelung în zona de împerechere din Hawaii, Mexic. Spre deosebire de balenele cu cocoaşă, cele de Groenlanda par să-şi îmbunătăţească sunetul în timp. ”Dacă sunetul produs de balenele cu cocoaşă îl putem asemăna cu muzica clasică, balenele de Groenlanda produc melodii ce le-am putea asocia cu jazz-ul,” a declarat Stafford. 

Până în prezent, specialiştii nu au putut determina motivul pentru care balenele de Groenlanda îşi schimbă  atât de des cântecul. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase