Home » Știință » Germanii au construit cel mai precis ceas din lume. Secunda, ca unitate de măsurare a timpului, va trebui RECALCULATĂ

Germanii au construit cel mai precis ceas din lume. Secunda, ca unitate de măsurare a timpului, va trebui RECALCULATĂ

Germanii au construit cel mai precis ceas din lume. Secunda, ca unitate de măsurare a timpului, va trebui RECALCULATĂ
Publicat: 15.02.2016
Mecanismul funcţionează pe bază de ioni de ytterbiu,

Fizicienii germani au construit cel mai precis mecanism de măsurare a timpului de până acum. Este vorba de un ceas atomic, ce funcţionează pe baza calculării mişcării ionilor de ytterbiu.

Dispozitivul, denumit „ceas optic cu un singur ion”, este capabil să măsuare frecvenţa ionilor de ytterbiu, pe măsură ce aceştia oscilează cu o viteză de până la câteva sute de trilioane de mişcări pe secundă. Oscilaţia are loc în cadrul unui aşa-zis „grilaj optic” de raze laser. Specialiştii folosesc semnalele emise de ionii de ytterbiu, pentru a măsura timpul, raportând erori de o secundă la câteva miliarde de ani.

Până acum, cele mai precise ceasuri din lume erau cele atomice, care funcţionau pe bază de ioni de cesiu. Tocmai pe baza acestor mecanisme a fost definită secunda, ca unitate standard de măsurare a timpului. În acest sens, s-a definit secunda ca fiind timpul scurs pe parcursul a 9.192.631.770 de cicluri de radiaţie produse de tranziţia între două stări de excitare a atomului de cesiu 133.

Cercetătorii din cadrul Institutului de Fizică şi Tehnică din Braunschweig, Germania, au creat un mecanism mai precis de cel puţin 100 de ori faţă de ceasurile atomice cu cesiu. „Cu siguranţă, secunda, ca unitate standard de măsurare a timpului, va fi redefinită, din moment ce vor fi folosite cesurile atomice optice. Acestea sunt mult mai stabile şi mult mai precise decât ceasurile ce funcţionează pe bază de cesiu”, susţin specialiştii germani.

Echipa de cercetare a explicat faptul că ionul de ytterbiu este cel mai eficient mijloc de măsurare a timpului, deoarece trece dintr-o stare stare de excitare în alta, emiţând un semnal care poate fi măsurat cu foarte mare precizie. „Una dintre aceste faze de tranziţie se bazează pe excitarea în aşa-numita „stare F”, care, datorită perioadei sale lungi de viaţă (ce poate ajunge până la 6 ani), emite o rezonanţă extrem de precisă”, au adăugat fizicienii.

Sursa: sciencealert.com

Vă mai recomandăm şi: S-a dovedit ştiinţific: muzica este mult mai benefică pentru noi decât se credea până acum

                                             Pericolele majore la care sunt expuse păsările migratoare. ”Ameninţările sunt mari”

                                           Marea Ciumă a durat mai mult decât se credea până acum. Care au fost urmările epidemiei din secolul al XIV-lea                                 

 

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase