Home » Știință » Dezinfectantul antiviral care poate proteja suprafeţele de coronavirus timp de 90 de zile, dezvoltat de cercetători din Hong Kong

Dezinfectantul antiviral care poate proteja suprafeţele de coronavirus timp de 90 de zile, dezvoltat de cercetători din Hong Kong

Dezinfectantul antiviral care poate proteja suprafeţele de coronavirus timp de 90 de zile, dezvoltat de cercetători din Hong Kong
Publicat: 28.04.2020
O echipă de cercetători din Hong Kong a anunţat că a dezvoltat un produs care generează un strat antiviral care ar putea oferi o protecţie „semnificativă”, timp de 90 de zile, împotriva bacteriilor şi a virusurilor, precum coronavirusul SARS-CoV-2 care provoacă COVID-19.

Denumit MAP-1, produsul a fost dezvoltat în circa 10 ani şi poate fi pulverizat pe suprafeţe care sunt frecvent utilizate de către oameni, precum butoanele şi balustradele ascensoarelor, au afirmat cercetătorii de la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din Hong Kong (HKUST), citaţi de Reuters.

„Aceste locuri sunt atinse frecvent şi, în acelaşi timp, servesc drept mediu foarte eficient în transmiterea bolilor”, a declarat Joseph Kwan, profesor la HKUST şi unul dintre cercetătorii care au dezvoltat produsul.

Stratul protector care se formează după pulverizare este compus din milioane de nanocapsule ce conţin dezinfectanţi, despre care Kwan spune că rămân eficienţi în uciderea bacteriilor, virusurilor şi a sporilor chiar şi după ce soluţia s-a uscat.

Spre deosebire de produsele comune folosite pentru dezinfectare, precum înălbitorul diluat şi alcoolul, MAP-1 este ajutat şi de polimerii sensibili la căldură care conţin şi eliberează dezinfectanţii la contactul uman, a subliniat Kwan. 

Cercetătorii precizează că acest produs nu este toxic şi este sigur pentru piele şi mediul înconjurător.

După testele clinice efectuate anul acesta într-un spital şi un cămin pentru bătrâni din Hong Kong şi aprobarea pentru utilizare oficială, obţinută în februarie, produsul a fost plasat pentru comercializare, urmând să ajungă în magazinele din Hong Kong luna viitoare, pentru cetăţeni.

Cercetătorii au declarat că centrele comerciale, şcolile şi centrele sportive din oraş au folosit deja produsul.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase