Home » Știință » Vaccinul rusesc Sputnik V, împotriva COVID-19, va fi testat pe 40.000 de oameni. Imagini din Institutul unde a fost creat

Vaccinul rusesc Sputnik V, împotriva COVID-19, va fi testat pe 40.000 de oameni. Imagini din Institutul unde a fost creat

Vaccinul rusesc Sputnik V, împotriva COVID-19, va fi testat pe 40.000 de oameni. Imagini din Institutul unde a fost creat
Vaccinul Sputnik V împotriva COVID-19 / Credit foto: Profimedia
Publicat: 21.08.2020

Rusia a anunțat că vaccinul Sputnik V, creat împotriva coronavirusului de către Institutul Gamaleia din Moscova, va fi testat în masă pe 40.000 de oameni.

Imagini din laboratorul Institutului Gamaleia.

Testarea în masă a primului potenţial vaccin anti-COVID-19, anunţat de Rusia, va implica peste 40.000 de persoane pentru a obţine aprobarea de reglementare internă, a anunţat, joi, agenţia TASS, citată de Reuters.

Vaccinul, numit „Sputnik V”, pentru a omagia primului satelit din lume lansat de Uniunea Sovietică, este considerat sigur şi eficient de autorităţile şi oamenii de ştiinţă ruşi după două luni de la începutul testelor pe oameni, efectuate însă la scară mică. Rezultatele acestor teste nu au fost făcute publice până în acest moment.

Testarea în masă a vaccinului va începe săptămâna viitoare și va implica minim 40.000 de persoane în peste 45 de centre medicale de pe teritoriul ţării. Această testare în masă va fi supervizată de un organism din străinătate.

Vaccinul Sputnik V nu va fi testat doar în Rusia

Kirill Dmitriev, CEO al Fondului de Investiţii Directe al Rusiei (RDIF), organizația care finanțează vaccinul, a afirmat joi că testarea clinică a Sputnik V se va face și în alte state, nu doar în Rusia.

„Vom face studii clinice nu doar în Rusia, ci și în Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Filipine, probabil în Brazilia sau în India”, a spus Dmitriev, citat de CNN. Potrivit acestuia, o delegație a Ministerului saudit al Sănătății va călători la Moscova săptămâna viitoare.

Experții internaționali în sănătate sunt sceptici cu privire la cât de rapid a fost înregistrat vaccinul și cât de puține detalii a dat Rusia despre cercetările legate de Sputnik V.

Dmitriev a declarat că Rusia va încerca să răspundă criticilor occidentale legate de lipsa de informații despre vaccinul anti-COVID candidat, publicând o lucrare științifică detaliată într-o „publicație mare”, în august. El a refuzat să spună însă numele revistei științifice în care se va publica studiul.

De asemenea, a refuzat să spună cu exactitate pe câți oameni a fost testat vaccinul înainte să fie aprobat săptămâna trecută, spre folosire.

La jumătatea lunii iulie, Kirill Dmitriev afirma că Rusia va putea produce anul acesta, pe plan intern, în jur de 30 de milioane de doze de vaccin împotriva coronavirusului. El a menționat atunci că Rusia a încheiat, de asemenea, acorduri de fabricație cu alte cinci țări și că ar putea produce până la 170 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 în străinătate, anul acesta.

Noile studii clinice vor testa „eficacitatea epidemică” a vaccinului

Până în prezent, Rusia nu a oferit date științifice cu privire la testarea vaccinului. Tot în iulie, Kirill Dmitriev spunea că la faza a II-a a studiului clinic, care urma să se încheie în 3 august, participau circa 100 de voluntari.

Dezvoltat de Institutul Gamaleia din Moscova, vaccinul Sputnik V a fost aprobat de guvernul rus înainte de începerea fazei a 3-a a studiilor clinice care implică în mod obișnuit mii de oameni. Vaccinarea împotriva COVID-19 ar trebui să înceapă în Rusia în octombrie.

Viitoarele studii clinice urmează să evalueze „eficacitatea epidemică” a vaccinului, a declarat joi Denis Logunov, director adjunct pentru activități științifice la Institutul de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie Gamaleia.

Alexander Ginsburg, directorul Institutului Gamaleia, a precizat că vaccinul este administrat în două doze și implică utilizarea unui adenovirus diferit pentru fiecare dintre cele două doze.

Vă recomandăm, să citiți și:

Vaccinul rusesc ajunge la graniţa României. Preşedintele Republicii Moldova a cerut vaccinul creat de ruşi

Un medic spulberă aşteptările legate de vaccinul împotriva COVID-19

Donație majoră făcută de Bill Gates pentru obţinerea unui vaccin anti-COVID ieftin. Când crede miliardarul că se va încheia pandemia

Rusia pregătește vaccinarea în masă împotriva COVID-19

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase