Home » D:News » Alimentul minune care îmbunătăţeşte performanţele cognitive

Alimentul minune care îmbunătăţeşte performanţele cognitive

Alimentul minune care îmbunătăţeşte performanţele cognitive
Publicat: 05.03.2013
Iată o ştire ce îi va mulţumi pe mulţi iubitori de ciocolată. Noi studii sugerează că un compus natural ce se găseşte în cacao îmbunătăţeşte funcţiile cognitive ale persoanelor în vârstă.

Studiul a inclus 90 de indivizi care sufereau de tulburări minore ale funcţiilor cognitive, precursoare ale bolii Alzheimer. Subiecţii care au consumat o băutură de cacao timp de 8 săptămâni au dat dovadă de funcţii cognitive mai bune decât restul subiecţilor care au băut lichide cu nivel scăzut de flavonoizi. 

Nu se cunosc mecanismele prin care cacaua produce aceste schimbări, dar cercetarea emergentă indică faptul că un anumit flavonoid este intens implicat în acest proces: -epicatechina (pronunţată „minus epicatechină). Numele său semnifică structura care o diferenţiază de restul catechinelor, compuşi organici care se întâlnesc în abundenţă în cacao, mere şi ceai. 

Alte studii indică faptul că -epicatechina susţine creşterea circulaţiei şi a vaselor de sânge, lucru care ar putea explica îmbunătăţirile cognitive datorită faptului că fluxul sanguin crescut îi oferă creierului mai mult oxigen. 

De asemenea, teoria este susţinută şi de testele pe animale în care s-a demonstrat că -epicatherina îmbunătăţeşte memoria. 

În acelaşi sens, cercetări anterioare au scos la iveală faptul că în rândul populaţiei de indieni Kuna, care trăiesc în insulele San Blas, din Panama, şi care consumă zilnic aproximativ 5 căni de cacao bogată în flavonoizi, se întâlnesc foarte puţine cazuri de hipertensiune. De reţinut este faptul că la indienii Kuna care trăiesc pe continent şi care consumă cacao procesată nu se întâlneşte această legătură. În urma cercetărilor, 

oamenii de ştiinţă au aflat că -epicaterina, obţinută din cacao neprocesată, este cea reglează fluxul sanguin al indienilor Kuna de pe insule, motiv pentru care aceştia suferă rare ori de hipertensiune. 

Vestea proastă pentru „chocoholics” este că majoritatea metodelor de procesare a ciocolatei fac ca mulţi flavonoizi care se găsesc în planta crudă, să nu se mai găsească în tabletele dulci. Chiar şi în cazul ciocolatei amărui, considerată sănătoasă, aceşti flavonoizi pot fi inexistenţi. 

Un baton de ciocolată de 45 de grame poate conţine 50 de miligrame de flavonoizi, ceea ce înseamnă că ar trebui să consumăm între 10 şi 20 de batoane zilnic pentru a atinge nivelul de flavonoizi testat de cei de la Universitatea L’Aquila, în studiul lor. În acest caz, zahărul şi grăsimile din ciocolată probabil că ar depăşi beneficiile cognitive. 

„Iată un motiv în plus pentru care trebuie să avem în dietă ciocolată, mere şi ceai. Totuşi, diversitatea şi varietatea din dietă rămâne cheia”, a explicat nutriţionistul Catherine Kwik-Uribe, autorul studiului. 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
SUA încearcă să convingă Rusia și China să nu folosească Inteligența Artificială la armele nucleare
SUA încearcă să convingă Rusia și China să nu folosească Inteligența Artificială la armele nucleare
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice
Telescopul Gemini a făcut o descoperire neașteptată despre stelele binare gigantice
Opere pierdute ale Fraților Grimm, redescoperite în colecția unei biblioteci din Polonia
Opere pierdute ale Fraților Grimm, redescoperite în colecția unei biblioteci din Polonia
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic
Hans Christian Orsted, pionierul electromagnetismului
Hans Christian Orsted, pionierul electromagnetismului
Carmen Tănase povestește cum se simte, la propriu, ÎNVIEREA | Altceva cu Adrian Artene
Carmen Tănase povestește cum se simte, la propriu, ÎNVIEREA | Altceva cu Adrian Artene
Test de cultură generală. Care dintre polii Pământului este mai cald decât celălalt?
Test de cultură generală. Care dintre polii Pământului este mai cald decât celălalt?
Cea mai nouă tehnologie wireless 6G, de 500 de ori mai rapidă decât cele mai simple telefoane inteligente
Cea mai nouă tehnologie wireless 6G, de 500 de ori mai rapidă decât cele mai simple telefoane inteligente
Cel mai mare producător de ulei de măsline din lume trage un semnal de alarmă
Cel mai mare producător de ulei de măsline din lume trage un semnal de alarmă
Rusia folosește arme chimice în Ucraina, acuză Departamentul de Stat al SUA
Rusia folosește arme chimice în Ucraina, acuză Departamentul de Stat al SUA
Mai multe zone din India, lovite de temperaturi record
Mai multe zone din India, lovite de temperaturi record
Timp de 25 de ani acesta a fost cel mai înalt zgârie-nori din lume
Timp de 25 de ani acesta a fost cel mai înalt zgârie-nori din lume
A început deszăpezirea pe Transfăgărășan! Când ar putea fi permisă circulația?
A început deszăpezirea pe Transfăgărășan! Când ar putea fi permisă circulația?
Cu ce vopsim ouăle de Paște? „Nu folosiți vopsea tipografică sau pentru textile”
Cu ce vopsim ouăle de Paște? „Nu folosiți vopsea tipografică sau pentru textile”
Micii vegani, tot mai preferați de români. Câți mici din carne mănâncă în medie un român?
Micii vegani, tot mai preferați de români. Câți mici din carne mănâncă în medie un român?
De ce a renunțat actorul Martin Freeman la vegetarianism după 38 de ani?
De ce a renunțat actorul Martin Freeman la vegetarianism după 38 de ani?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern
Dorothy Dandridge, primul star de culoare de la Hollywood. „Nu pot juca în rolul unei sclave”
Dorothy Dandridge, primul star de culoare de la Hollywood. „Nu pot juca în rolul unei sclave”